Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Figeľ: Záujem o voľby Slováci "ešte nenadobudli"

BRATISLAVA – Slováci o voľby do Európskeho parlamentu (EP) záujem nestrácajú, skôr ho ešte nenadobudli, tvrdí komisár Európskej komisie zodpovedný za vzdelávanie, odbornú prípravu a mládež Ján Figeľ.

„Necelých 17 percent (16,96 percentná účasť v roku 2004 – pozn. SITA) to tu ešte nebolo od roku 1979, dúfam, že to už ostane rekordom,“ povedal.

Podľa neho je dôležité, aby sme si uvedomili, že bolo dôležité do Európskej únie (EÚ) vstúpiť, ale dôležité je v nej aj angažovať sa. „Byť zorientovaný, aktívny, pretože integrácia praje tým, ktorí sú informovaní a aktívni,“ povedal Figeľ.

Základ vidí v tom, aby sa konkrétne skúsenosti z fungovania únie pretavili do postojov, ktoré sú aj volebné. Historicky prvýkrát pristúpili Slováci k volebným urnám, aby si zvolil zástupcov do europarlamentu, 13. júna 2004. So ziskom 17,09 percenta ich vyhrala SDKÚ. Na hlasovaní sa zúčastnilo 714 508 voličov, čo predstavuje 16,96 percentnú účasť.

Tento rok si 6. júna budeme vyberať o jedného európskeho poslanca menej, po vstupe Rumunska a Bulharska do únie im bude v novom 736-člennom parlamente patriť 13 kresiel. Ústredná volebná komisia zaregistrovala pre voľby do EP, ktoré budú na Slovensku 6. júna, 17 politických strán a hnutí.

Podľa aktuálnych prieskumov 13 poslancov EP za SR sa chystá voliť približne 20 percent voličov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu