Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Opäť vyzvali primátora na riešenie PKO

PKO
PKO

BRATISLAVA – Občianski aktivisti a okolo 30 nespokojných občanov dnes opätovne vyzvalo primátora mesta Andreja Ďurkovského, aby konal a vyriešil situáciu v súvislosti s Parkom kultúry a oddychu (PKO).

Dôsledne ho zároveň žiadajú, aby využil všetky dostupné kroky na vyvodenie právnej zodpovednosti voči nedávnemu „vyčíňaniu“ investorskej spoločnosti Henbury Development, s.r.o. Tá vlastní pozemky pod PKO od leta 2005, keď ich predalo mestské zastupiteľstvo za 9,33 mil. €. Aktivisti apelujú na to, že investor pri nedávnych búracích prácach úmyselne devastoval objekt, ktorý bol navrhnutý na vyhlásenie za pamätihodnosť. Sú zároveň presvedčení, že spoločnosť úmyselne poškodila majetok mesta a celkom zjavne vydierala. „Tu nešlo o búranie PKO, ale o predĺženie búracieho povolenia. Celé to bolo divadielko, veď poškodené časti budovy boli opravené do troch hodín,“ reagoval mestský poslanec Valentín Mikuš (Občiansky klub) v súvislosti s udalosťami zo 14. apríla.

Na otázku, či poslanci budú požadovať od primátora na najbližšom zasadnutí mestského parlamentu vysvetlenie a jasné stanovisko k celej záležitosti, odpovedal kladne. Na programe rokovania by sa mal objaviť aj materiál o riešení majetkovo-právneho stavu PKO. Tento materiál bol na poslednom zasadnutí zastupiteľstva predložený len ako informačná správa, primátor vtedy zároveň vyzval poslancov, aby kauzu PKO neotvárali a počkali na koniec apríla. „Malo by sa hovoriť o LIDO v Petržalke a Sklade číslo 7. Občiansky klub bude iniciovať, aby sa pred tento bod zaradilo PKO,“ povedal Mikuš. Na otázku, či bude najväčší poslanecký klub v mestskom parlamente v prípade predloženia materiálu hlasovať za odkúpenie pozemkov pod PKO, odpovedal, „áno, ale bez ceny.“ Suma navrhnutá investorom za pozemky 24,7 mil. € sa totiž mnohým zdá neprimerane vysoká a vydieračská a často sa spomína nabaľovanie vlastníka pozemkov na úkor rozpočtu mesta. Mikuš zároveň zdôraznil, že im ide o zachovanie PKO. Vie si predstaviť, že by sa po oboch stranách Dunaja od Mosta Lafranconi po Prístavný most vytvorila promenáda pre peších, cyklistov či mamičky s kočíkmi.

Zníženie ceny za pozemky pod PKO očakávajú aj aktivisti. „Rozhodne to očakávame,“ povedala pre médiá Ľubica Trubíniová z občianskej iniciatívy Bratislava otvorene (BAO). Ako dodala, na zastupiteľstve vo štvrtok na budúci týždeň sa očakáva „vykryštalizovanie“ situácie.

Investorská spoločnosť Henbury Development začala 14. apríla búrať PKO na bratislavskom nábreží. Búracie práce ukončila po tom, čo jej staromestský stavebný úrad na žiadosť hlavného mesta predĺžil platnosť búracieho povolenia do konca roka 2011. Spoločnosť je vlastníkom predmetných pozemkov pod PKO od leta 2005, mestu ich prenajímala za symbolických 0,033 € (1 koruna). Nájomná zmluva na pozemky stratila platnosť koncom marca tohto roka, odvtedy tieto pozemky užíva mesto bez právneho nároku. Pozemky pod PKO predali mestskí poslanci za 9,33 mil. € pred štyrmi rokmi. Mesto plánovalo za tieto peniaze zrevitalizovať zónu okolo PKO a počítalo s tým, že PKO sa zbúra.

Na nátlak verejnosti a po rokovaniach s občianskymi aktivistami primátor v marci vyhlásil, že mesto má záujem o spätnú kúpu pozemkov. Navrhnutá suma od spoločnosti sa mu však zdala premrštená a neprimeraná. Nasledovali výzvy na rokovania, ktoré sa však pre rozhodnutie začať búrať PKO neuskutočnili. Primátor chce o budúcnosti a spätnom odkúpení pozemkov pod PKO s investorom rokovať ešte tento alebo na budúci týždeň. Zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva pre PKO, ku ktorému vyzvali primátora mestskí poslanci za SDKÚ-DS, je nereálne. Podľa výzvy by sa malo zvolať do desiatich dní, o osem dní je pritom riadne zasadnutie zastupiteľstva. Petíciu aktivistov za zachovanie PKO podpísalo viac ako 6 000 občanov, ďalších 6 000 ľudí vyjadrilo svoju podporu prostredníctvom stránky Facebook.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu