Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Stromy v Tatrách stále horia!

Požiar v Tatrách
Požiar v Tatrách

KOŠICE - Rozsiahly požiar lesa v Tatranskom národnom parku sa prestal šíriť, stromy však horia ďalej. Oheň, ktorý vypukol ešte v utorok, zasiahol približne 100 hektárov lesa v Kežmarských žľaboch a rozšíril sa aj do najprísnejšie chránených území TANAP-u. Úplné uhasenie požiaru hasiči dnes nepredpokladajú, povedal Maroš Pisarčík z hasičskej jednotky v Poprade.

"Požiar sa podarilo lokalizovať ešte v utorok podvečer, miesto sme monitorovali celú noc," uviedol Pisarčík. V hasení budú jednotky pokračovať aj dnes, pre veľkú rozlohu požiaru sa však všetky ohniská pravdepodobne nepodarí zlikvidovať, poznamenal Pisarčík.

Požiar sa zatiaľ z neznámych príčin rozhorel v utorok predpoludním a pre silný a meniaci sa vietor sa rýchlo šíril. Postupne prenikol do porastov v piatom, najprísnejšie chránenom území TANAP-u a ohrozoval tiež hospodárske budovy Štátnych lesov TANAP-u. Budovy sa podľa Pisarčíka podarilo zachrániť.

Oheň podľa hovorkyne hovorkyne lesníkov Lenky Burdovej spôsobil vážne škody na vzácnych biotopoch. Výšku škody však lesníci zatiaľ nevyčíslili.

S ohňom v utorok bojovalo približne 60 hasičov z viacerých jednotiek z blízkych okresov a tiež z Humenného a Žiliny. Na mieste zasahovali aj dva vojenské vrtuľníky.

V podtatranskom regióne horel od víkendu les na viacerých miestach. Oheň hasili napríklad v Ždiari, v Lopušnej doline či medzi obcami Vikartovce a Kravany.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu