Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico musel akceptovať Štefanova, priznáva Číž

Miroslav Číž
Miroslav Číž (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda poslaneckého klubu Smer-SD Miroslav Číž priznal, že premiér Robert Fico musel akceptovať nomináciu SNS, ktorá navrhla za nového ministra výstavby Igora Štefanova.

V dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O päť minút dvanásť povedal, že predseda vlády po zverejnení výsledkov kontroly tzv. nástenkového tendra Úradom pre verejné obstarávanie vyzval vtedajšieho šéfa rezortu Mariana Januška, aby sa vzdal.

"Stalo sa. Náš koaličný partner ponúkol nového nominanta, kde zo zásadných dôvodov sme nemohli nerešpektovať, my potrebujeme predsa stabilnú koalíciu a podobne. Takže toto je mechanizmus uvažovania," prezradil v relácii Číž. Štefanov bol počas ministrovania Januška generálnym riaditeľom Agentúry na podporu regionálneho rozvoja.

Opozícia mu vyčítala, že je spoluautorom nástenkového tendra, za čo sa ho v parlamente pokúsila odvolať. Fico podľa Číža pritlačil na zrušenie zmluvy s konzorciom, ktoré bolo víťazom nástenkového tendra, aby "ani v náznaku" nebolo ohrozené čerpanie eurofondov. Číž nepovedal konkrétny termín, dokedy musí Štefanov zmluvu zrušiť.

Podľa neho platí, že "v najnevyhnutnejšom čase, aký je len možný". Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš sa domnieva, že "nešlo o tender, ale o kšeft za 3,6 miliardy korún". Tvrdí, že tender je predražený o polovicu, čiže o 1,8 miliardy korún, za čo by sa podľa neho dalo postaviť 500 rodinných domov. Číž odmietol predraženie zákazky.

"To je absolútna lož," reagoval Číž. Janiš sa domnieva, že Európska únia si vie ustrážiť, na čo idú peniaze daňových poplatníkov, a preto nám vyčítala nástenkový tender. "Slovensko utrpelo blamáž," vyhlásil s tým, že korupcia prerástla do najvyšších kruhov. Podľa neho koalícia sa nerozpadne, lebo v hre je 390 miliárd korún zo štátneho rozpočtu, na ktoré nemá dosah ani EÚ a môžu sa rozdeliť spriazneným ľuďom. Kto vás zastaví pri užívaní štátnych peňazí, spýtal sa Janiš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu