Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štefanov v pondelok začne pracovať na zrušení zmluvy

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj (nominant SNS) tvrdí, že šéf rezortu výstavby Igor Štefanov začne v pondelok pracovať na zrušení tzv. nástenkového tendra. Zrušenie zmluvy od neho požaduje premiér Robert Fico, ktorý mu po mimoriadnom rokovaní vlády prikázal zrušiť 3,6-miliardový tender, inak príde o funkciu.

"Pán minister toto urobí (zrušenie zmluvy - pozn.). V najbližších dňoch si zavolá všetky zmluvné strany, pretože treba nastaviť techniku vypovedania zmluvy. Buď bude jednostranne (vypovedaná - pozn.), alebo sa možno podarí uskutočniť nejakú dohodu so zainteresovanými stranami," povedal Mikolaj v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O päť minút dvanásť.

SNS si podľa Mikolaja myslí, že bude treba vypracovať účtovný a finančný audit, prípadne aj legislatívny. Ten by sa mal zaoberať aj tým, "čo bolo vyplatené a čo sa ešte vyplatiť bude musieť a pripraviť nové výberové konanie". SNS podľa Mikolaja považuje škandál okolo nástenkového tendra len za "mediálnu kampaň" a "kampaň opozície".

Tvrdí, že Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý kontroloval sporný tender, vôbec nespomenul nástenku v záverečnom protokole. "Protokol je nejasný a dosť ťažko písaný," dodal Mikolaj. Podľa neho nástenkový tender neotrasie stabilitou koalície. Poslanec za SMK László Szigeti kritizuje Fica, že v prípade nástenkového tendra konal veľmi neskoro.

Pripomenul, že Fico v minulosti povedal, že už pri podozreniach z korupcie a klientelizmu, bude odvolávať ministrov, no v tejto kauze tak neurobil, k činom sa odhodlal až po výzve Európskej únie, ktorá pohrozila, že Slovensko môže prísť pre kauzu o eurofondy. "Nástenkový tender nebol nijakým tendrom, ale bol to utajený kšeft," hodnotí Szigeti. Pýtal sa, kto zaplatí škodu okolo 300 miliónov korún, ktoré už konzorcium s firmami blízkymi šéfovi SNS Jánovi Slotovi zinkasovalo od štátu.

Mikolaj v relácii obhajoval metodický list, ktorým určil škôlkam s vyučovacím jazykom maďarským, aby sa deti hrali dvojjazyčne. Podľa neho bolo potrebná zaviesť v škôlkach viac slovenčiny, pretože materské školy sa v rámci reformy stali súčasťou školského systému a zabezpečujú predprimárne vzdelávanie. Poslanec za SMK László Szigeti opatrenie kritizuje, podľa neho malé deti nie sú tak mentálne vyspelé, aby sa hrávali aj v slovenčine.

"Najviac nám všetkým vadí, že znova sa rozhodovalo o nás bez nás," dodal Szigeti. "SMK by bola najradšej, keby sa nerobilo nič vo vzťahu k národnostným menšinám čo nie je správne, pretože vy musíte veľmi dobre vedieť, že tieto deti nevedia dobre po slovensky," uzavrel šéf rezortu. Mikolaj povedal, že SNS a ĽS-HZDS v máji podajú spoločné podanie na Ústavné súd, ktorým napadnú novelu školského zákona týkajúcu sa dvojjazyčných učebníc.

Szigeti sa obáva, že maďarské školy do 1. septembra nedostanú nové učebnice, ktoré budú v súlade s touto novelou. Obaja diskutujúci sa venovali aj problémom SMK. Szigeti si myslí, že ak by Béla Bugár odišiel zo strany, bolo by to "veľkým oslabením". Ako však dodal, nemyslí si, že by sa strana rozpadla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu