Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico sľubuje podporu, dane ani odvody však nezníži

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Vláda bude v čase hospodárskej krízy naďalej podporovať podnikateľov, dane ani odvody sa však nechystá znížiť. Na sneme Republikovej únie zamestnávateľov to dnes vyhlásil premiér Robert Fico.

Na zmenu nastavenia daňového a odvodového zaťaženie šéfa vládneho kabinetu vyzvali zamestnávatelia, ktorí by privítali napríklad aj voľnejšie pravidlá pre zamestnávanie či menej administratívnych prekážok pri podnikaní. "Je dosť možné, že vznikne tretí balík ďalších opatrení, ktoré budú smerovať k podpore podnikateľského prostredia, ale určite aj k podpore postavenia zamestnancov," uviedol Fico. Vláda už pred časom presadila pomoc živnostníkom a firmám, ktoré svojich zamestnancov pre nedostatok práce neprepustia, ale im budú hradiť časť mzdy.

Podľa premiéra nové protikrízové opatrenia nesmú zvyšovať deficit verejných financií. "Garantujem, že nerozvrátime verejné financie," poznamenal. Kabinet na tento rok naplánoval schodok na úrovni 2,08 percenta výkonu ekonomiky, pre krízu však pravdepodobne bude výrazne vyšší. Doterajšie kroky štát financoval z peňazí, ktoré sa museli ministerstvá a ďalšie úrady ušetriť. Fico pripustil ďalšie desať až 15-percentné zníženie vládnych výdavkov, naopak sociálne opatrenia, ktoré jeho vláda prijala, zrušiť nechce. "Nepôjdeme proti sociálnemu štandardu ľudí, ktorý bol dosiahnutý," uviedol.

Prezident RÚZ Marián Jusko pripomenul, aby vláda nepodceňovala obmedzovanie zamestnanosti, výroby, ale ani bankroty a odchody firiem z trhu. "Otázne je, či by sme nemali venovať týmto firmám väčšiu pozornosť, analyzovať ich a prípadne prijímať opatrenia, aby bol naplnený cieľ, že po odznení krízy naša ekonomika naštartuje a bude patriť opäť k premiantom v Európe," uviedol na sneme.

V predchádzajúcich rokoch patrilo Slovensko k najrýchlejšie rastúcim štátom v Európskej únii. Celosvetové problémy sa negatívne odrazia vo výkone ekonomiky; podľa odhadov Národnej banky Slovenska hrubý domáci produkt krajiny v tomto roku padne o 2,4 percenta. Ministerstvo financií zatiaľ čaká rast HDP, pripustilo však revíziu svojich prognóz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu