Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štefanov ustúpil, tender sa pokúsi zrušiť

Minister výstavby Igor Štefanov
Minister výstavby Igor Štefanov

BRATISLAVA - Minister výstavby Igor Štefanov (nominant SNS) ustúpil a pokúsi sa zrušiť sporný tender za 3,6 miliardy korún (119,5 milióna eur), ktorým sa zaoberá Európska komisia.

Informovala o tom dnes jeho hovorkyňa Dagmar Vanečková. Zrušenie súťaže vo štvrtok nariadila vláda, a pokiaľ by ho minister neakceptoval, pohrozil mu premiér Robert Fico odvolaním. V predchádzajúcich dňoch Štefanov výberové konanie obhajoval a tvrdil, že pri ňom ministerstvo nepochybilo.

Tender za peniaze z eurofondov vyhralo v roku 2007 konzorcium, v ktorom majú zastúpenie aj spoločnosti údajne blízke vládnej SNS. Súťaž už stála kreslo Štefanovovho predchodcu Mariana Januška, ktorého odchod si vynútil Fico po tom, ako kontrola Úradu pre verejné obstarávanie ukázala porušenie zákona.

"Minister výstavby a regionálneho rozvoja Igor Štefanov rešpektuje uznesenie vlády vo veci zmluvy uzatvorenej medzi ministerstvom a konzorciom a urobí všetko pre to, aby sa naplnilo," uviedla bez ďalších podrobností Vanečková.

Štefanov len niekoľko dní po nástupe do úradu čelil opozičnému návrhu na zosadenie z funkcie v parlamente. Napriek tomu, že ho vládne strany v stredu v Národnej rade podržali, premiér mu už na ďalší deň pohrozil odvolaním po mimoriadnom rokovaní vlády. Na zrušenie súťaže kabinet ministra vyzval po tom, ako Fico dostal od Európskej komisie list. Podľa premiéra je čerpanie európskych fondov dôležitejšie než vzťahy s koaličnými partnermi.

Zákazku na dodanie služieb potrebných na čerpanie peňazí z Európskej únie získalo v roku 2007 konzorcium s firmami Zamedia a Avocat, ktoré sú údajne blízke šéfovi SNS Jánovi Slotovi. Víťaz tendra bol zároveň jediným uchádzačom.

Oznámenie o súťaži sa navyše objavilo len na niekoľko dní na ťažko prístupnej nástenke ministerstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu