Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

AKTUALIZOVANÉ EK už nemá námietky k Tichej a Kôprovej doline, tvrdí Chrbet

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) pozastavila konanie proti Slovensku za ťažbu kalamitného dreva v chránených územiach Vysokých Tatier.

Novinárom to dnes povedal minister životného prostredia Ján Chrbet (SNS).

Na postup lesníkov sa sťažovali mimovládne ochranárske organizácie. EK uviedla, že aj po zastavení konania sa prípadom bude ďalej zaoberať v rámci iného posudzovania.

Lesníci začali ťažiť popadané stromy po veternej kalamite z roku 2004 v chránených územiach Vysokých Tatier na jar v roku 2007. Zásah odôvodnili snahou zabrániť premnoženiu škodlivého podkôrneho hmyzu. Mimovládne organizácie sa snažili prácam zabrániť a na čas ich aj zablokovali. Tvrdili, že lesníci už vyťažili drevo na väčšine území zasiahnutých kalamitou a v prísne chránenej Tichej a Kôprovej doline by si s prípadným premnožením hmyzu mala príroda poradiť sama.

"Ako komisia sme dospeli k názoru, že sa jedná o systémový problém, ktorý je treba riešiť v rámci slovenského zákona o ochrane prírody, kde tiež beží infringement (konanie o porušení európskej legislatívy, pozn. ČTK) a kde zatiaľ žiaden pokrok nebol," povedal ČTK riaditeľ ochrany prírodných zdrojov EK Ladislav Miko. Dodal, že slovenská vláda dodala komisii vysvetlenia a uistenie, že s ťažbou v Tichej a Kôprovej doline sa už nepočíta. Preto sa podľa neho konanie uzavrelo a podstata problému sa bude riešiť vo veci zákona o ochrane prírody.

Miko potvrdil, že EK v prípade tohto zákona pripravuje druhý krok, v ktorom dá najavo, že nie je v súlade s európskou legislatívou. Ak by sa problém nevyriešil ani v tomto kole, prípad by sa dostal na Európsky súdny dvor.

Chrbet povedal, že zákon o štátnej ochrane prírody je už pripravený a nachádza sa v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Do vlády by mal byť predložený začiatkom mája. Prebraté sú už v ňom vraj všetky európske smernice.

Minister životného prostredia zároveň na tlačovej besede odmietol nedávnu kritiku opozície, podľa ktorej ministerstvo pochybne a pod cenu odpredalo prebytočné emisné kvóty oxidu uhličitého. Chrbet tvrdil, že odpredaj sa uskutočnil transparentne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu