Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rozhodne sa o PKO, aktivisti sú zaskočení

BRATISLAVA – Dnes sa rozhodne o osude bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO). Aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene tvrdia, že ich mesto obišlo. Pri včerajšom búraní PKO sa totiž dozvedeli skutočnosti, o ktorých kompetentní doteraz mlčali.

„Že mesto už dávnejšie uzavrelo dohodu s Henbury Development (HD), ktorou previedlo svoju kompetenciu zbúrať PKO na HD a že HD už 6. marca požiadala mesto o uvoľnenie priestorov PKO. Tieto informácie nás zaskočili, pretože ich považujeme za zásadné pre riešenie súčasnej situácie,“ uviedla pre topky.sk Ľubica Trubíniová z iniciatívy Bratislava otvorene.

To všetko sa podľa nej udialo napriek opakovaným prísľubom primátora Andreja Ďurkovského aj niektorých poslancov, že mesto má záujem zachovať PKO a bude v tomto smere podnikať ďalšie kroky.

„Vo svetle týchto – pre verejnosť úplne nových – skutočností sa nám celé doterajšie dianie okolo PKO javí ako netransparentné a neseriózne zavádzanie verejnosti, neférová hra s informáciami a poloinformáciami, založená na zákulisných záujmoch jednotlivých aktérov, ktoré však majú veľmi ďaleko od verejného záujmu,“ povedala Trubíniová.

Aj avizovanú opätovnú žiadosť mesta o predĺženie búracieho povolenia považuje za absurdnú. Postupom v tejto kauze si podľa nej zástupcovia mesta sami vystavili vysvedčenie svojej skutočnej „práce“ pre Bratislavčanov a Bratislavu. „Rovnako aj majiteľ pozemkov HD a s ním prepojená finančná skupina J&T svojím agresívnym nátlakovým postupom zase raz ukázali svoju pravú tvár – svoje úzko ekonomické záujmy presadzujú hrubo nekultúrnym a bezohľadným spôsobom,“ dodala.

Iniciatíva Bratislava otvorene naďalej trvá na zachovaní budov PKO. Je presvedčená, že ponuka HD na odpredaj pozemkov za sumu 24,7 mil. € je neseriózna a neetická, keďže vzhľadom na sumu dosiaľ reálne vyplatenú za pozemky mesta je neprimerane – päťnásobne premrštená. Žiada preto vedenie mesta o transparentné informovanie verejnosti o všetkých dôležitých okolnostiach kauzy PKO a o dôslednú ochranu verejného záujmu v konflikte so záujmami bezohľadných staviteľov – či skôr ničiteľov. Vo svojich aktivitách na záchranu PKO budeme ďalej pokračovať.

Investorská spoločnosť Henbury Development pozastavila búranie PKO do dnešnej 16.00 hod. Dovtedy očakáva predĺženie povolenia. Búracie povolenie na asanáciu budov v areáli PKO, ktoré v minulosti vydalo Staré Mesto, stratí platnosť v nedeľu 19. apríla. Ak do stredy staromestský stavebný úrad búracie povolenie nepredĺži, spoločnosť bude pokračovať v asanácii.

Ak predĺženie vydané bude, podľa primátora Andreja Ďurkovského sa tým vytvorí niekoľkoročný priestor na hľadanie riešenia problematiky PKO. Spoločnosť je zároveň pripravená opraviť na vlastné náklady všetky časti PKO, ktoré boli pri dnešnej asanácii poškodené. Odmieta však tvrdenia, že pri búraní poškodila mestský majetok v interiéri. Pozastavené je aj stavanie oplotenia na pozemkoch vo vlastníctve Henbury Development, na mieste hliadkujú aj mestskí policajti s psami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu