Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďurkovský žiada ihneď zastaviť búranie PKO

Park kultúry a oddychu
Park kultúry a oddychu

BRATISLAVA - Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský od investorskej spoločnosti Henbury Development požaduje okamžité zastavenie akýchkoľvek prác spojených s búraním budovy bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO). Žiada aj navrátenie poškodenej časti budovy do pôvodného stavu a odstránenie plota z pozemkov okolo PKO.

Ako na dnešnom brífingu uviedol viditeľne rozhorčený primátor, v prípade nesplnenia týchto podmienok budú voči investorovi vyvodené patričné dôsledky. Naznačil, že prípadné reštrikčné opatrenia by sa nemuseli týkať len tohto investora. Ďurkovský zdôraznil, že toto je stanovisko primátora, v prípade potreby požiada o podporu aj mesto.

Primátor chcel so zástupcami Henbury Development a aktivistami za zachovanie PKO rokovať dnes o 10.00 hod., zástupca investora však na rokovanie neprišiel. Pôvodne mal primátor na brífingu odpovedať na stručné otázky novinárov, po skončení svojho vyhlásenia však povedal, že k téme nateraz nemá viac čo uviesť a odišiel.

Primátor sa "vrátil" do nedávnej minulosti, kedy mesto predalo predmetné pozemky súkromnej spoločnosti. Ako dôvod predaja uviedol zámer mesta zrevitalizovať túto zónu do "excelentného" stavu.

"Zámer bol správny. Stalo sa však niekoľko skutočností, ktoré ma donútili zmeniť názor," konštatoval primátor. Zároveň opäť otvoril aj otázku stavebnej polície. Myslí si, že situácia nemusela dôjsť do tohto stavu, keby existoval úrad stavebnej polície a keby boli v stavebnom zákone presnejšie definované lehoty pre búranie. Situácia okolo PKO sa podľa neho vyhrotila do súčasnej podoby aj preto, lebo nedošlo k súčinnosti, čo znamená, že budova nebola vyprataná ani pripravená na búranie.

Primátor potvrdil, že dostal niekoľko výziev zo strany investora, súčasne však zdôraznil, že aj on poslal niekoľko žiadostí, aby sa k búraniu PKO neprikročilo. Ďurkovský sa opätovne vyjadril aj k požiadavke investora, ktorý odmietol trojsranné rokovania s mestom a občianskymi aktivistami. "Nebude mať trojstranné rokovania, bude mať dvojstranné rokovania. Ak ale budú splnené podmienky, bude na mne, koho pozvem za jeden stôl," povedal primátor. Primátor sa k možnému predĺženiu búracieho povolenia dnes nevyjadril.

Občianski aktivisti však novinárov informovali, že primátor im na stretnutí oznámil, že požiadal o predĺženie povolenia na asanáciu budov. Momentálne je teda na staromestskom stavebnom úrade, ako v tejto veci rozhodne a či búracie povolenie predĺži. Investor si dal totiž v utorok podmienku, že povolenie by malo byť predĺžené do dnes do 16:00. Povolenie, ktoré ešte v minulosti vydal úrad, stráca platnosť v nedeľu 19. apríla.

Súčasný stav PKO označil riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimír Grežo za nemilý. "Nikto by si nepredstavoval, že strednú halu môžeme mať načatú a otvorenú. Včera bol ale stav horší, dnes tam pustili zamestnancov," povedal Grežo. Tí podľa neho pracujú na oprave niektorých vnútorných častí, provizórne sa vypĺňajú diery v budove a posudzuje sa statika budovy. Čaká sa však aj na výsledok rokovaní medzi mestom a investorom, keďže spoločnosť ešte v utorok povedala, že v prípade splnenia niektorých podmienok je pripravená dať poškodené časti budovy do pôvodného stavu na vlastné náklady. Podľa Greža by naplánované akcie na najbližšie dva dni nemali byť ohrozené, istejšie to bude však až popoludní.

Pozemky pod PKO s rozlohou 29 400 metrov štvorcových predalo mestské zastupiteľstvo spoločnosti Henbury Development v lete 2005 za približne 9,33 mil. €. Spoločnosť tu plánuje postaviť komplex River Park II. V marci však primátor skonštatoval, že mesto má záujem spätne tieto pozemky odkúpiť. Spoločnosť navrhla sumu 24,7 mil. €, čo sa zdá mestu aj aktivistom "premrštená a neprimeraná" suma. Trojstranné rokovania medzi mestom, investorom a aktivistami sa neuskutočnili, spoločnosť začala PKO búrať v utorok ráno. Asanačné práce boli na nátlak mesta a polície pozastavené do dnes do 16:00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu