Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dostavba Mochoviec má bezpečnostné nedostatky, tvrdí Greenpeace

Mochovce
Mochovce

BRATISLAVA - Zámer dostavať a sprevádzkovať 3. a 4. blok Jadrovej elektrárne Mochovce má množstvo nedostatkov v oblasti bezpečnosti a nakladania s vyhoreným jadrovým palivom.

Tvrdí to ochranárska organizácia Greenpeace, ktorej predstavitelia predložili v týchto dňoch Ministerstvu životného prostredia SR zásadné pripomienky k dostavbe mochovskej atómky v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). "Proces EIA má slúžiť na skutočné zisťovanie vplyvov na životné prostredie a na zabezpečovanie trvalo udržateľného rozvoja a nie na formálne splnenie si povinnosti," uviedla koordinátorka energetickej kampane Greenpeace Andrea Zlatňanská. Výhrady environmentalistov sa týkali hlavne rozsahu spracovania zámeru, problematiky bezpečnosti a nakladania s rádioaktívnym odpadom. Podľa ochranárov ďalším procesným problémom celého posudzovania je, že prebieha už počas realizácie dostavby blokov, kým bežným postupom je posudzovanie vplyvov pred začatím prác.

"Jedným zo zásadných koncepčných nedostatkov predloženého zámeru je absencia hodnotenia pravdepodobnosti vzniku havárie s únikom rádioaktivity do životného prostredia. Rovnako nedostatočne sú v zámere popísané opatrenia k prevencii havárie a jej prípadných dopadov," informovala Zlatňanská. Podľa nej ide pritom o kľúčové hodnotenie závažných bezpečnostných rizík, ktoré pri projektoch jadrovoenergetických zariadení nemožno zanedbať.

Ochranári vidia nedostatky aj v kapitole o nakladaní s rádioaktívnymi odpadmi. "Spracovateľ napríklad vôbec neupresňuje množstvo vyprodukovaného vyhoreného paliva, ktoré je najnebezpečnejším odpadom z elektrárne. Bez vysvetlenia prehliada aj skutočnosť, že Slovensko nedisponuje trvalým úložiskom vysoko rádioaktívnych odpadov, takže problém, kam sa bude trvalo ukladať vyhorené jadrové palivo nie je vyriešený," tvrdí Zlatňanská.

V neposlednom rade organizácia Greenpeace upozorňuje na nedostatočné posúdenie dopadov prevádzky 3. a 4. bloku JE Mochovce na prietok vody v rieke Hron. "Spracovateľ konštatuje, že ročná spotreba je v súlade s povolenými limitmi, čo je v rozpore so záverečnou správou o hodnotení plánovanej výstavby Vodného diela Slatinka. V nej totiž Vodohospodárska výstavba, š.p. Bratislava uvádza ako jeden z hlavných dôvodov výstavby tohto vodného diela práve potrebu zabezpečiť dostatočné množstvo vody pre dva nové jadrové bloky v Mochovciach," komentuje koordinátorka energetickej kampane Greenpeace.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu