Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Krízu s plynom jadrová energetika nevyrieši, tvrdí Greenpeace

BRATISLAVA - Riešiť plynovú krízu opätovným spustením jadrových reaktorov v Jaslovských Bohuniciach je podľa organizácie Greenpeace nezmysel. "Organizácia Greenpeace považuje vyjadrenia predsedu vlády Roberta Fica o opätovnom spustení jadrových reaktorov bloku V1 v Jaslovských Bohuniciach s cieľom riešiť súčasnú krízu s dodávkami plynu za úplný nezmysel.

Slovenskí politici sa nelogicky snažia nahradiť deficit paliva pre výrobu tepla obnovením výroby elektriny z jadrových zdrojov," uviedla stanovisko ochranárskej organizácie Greenpeace Slovensko jej hovorkyňa Lucia Szabová . Slovensko používa podľa ochranárov iba 12% z dovážaného plynu na výrobu elektrickej energie.

"A aj tú spaľujeme v kogeneračných jednotkách, ktoré kombinujú výroby tepla a elektriny. Elektrická energia je tu vlastne len vedľajším produktom," uviedol Jan Beránek, ktorý sa venuje v Greenpeace International protijadrovej kampani. Podľa neho ak by sa týchto 12% plynu prestalo spaľovať a nahradilo sa elektrinou z jadrovej elektrárne, stále by chýbalo potrebné teplo. Predstaviteľom vlády SR podľa Greenpeace zároveň uniká jedna skutočnosť.

"Pre sovietske jadrové reaktory typu VVER 440, ktoré sú v Jaslovských Bohuniciach, existuje na svete jediný a monopolný dodávateľ paliva - ruská firma TVEL. Slovensko sa tak snaží vyriešiť problémy s dodávaním jedného zdroja z Ruska nahradením jadrovým zdrojom takisto z Ruska," informuje Szabová. Podľa ochranárov tak celé avizované "riešenie“ krízy s dodávaním zemného plynu vôbec nerieši nezávislosť Slovenska od zahraničných, v tomto prípade ruských zdrojov.

Zároveň poukazujú na skutočnosť, že opätovné spustenie reaktorov bloku V1 by bolo v rozpore s prístupovou zmluvou s Európskou úniou. "V zmluve sa totiž jasne hovorí, že Slovensko sa zaviazalo uzavrieť blok V1 a následne oba reaktory odstaviť. Možnosť opätovne spustiť reaktory by tak bola v priamom rozpore s prístupovou zmluvou Slovenska k EÚ," dodala Szabová.

Kauza opätovného spustenia V1 ako riešenia plynovej krízy je podľa Greenpeace len zámienkou. Ochranári považujú za nevyhnutné, aby Slovensko hľadalo reálne riešenie, ktoré sa ponúka v úsporách energie a v domácich obnoviteľných zdrojoch energie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu