Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Vysoké Tatry: Na Popradskom plese dochádzajú zásoby

POPRAD – Záchranári dnes pokračujú v odstraňovaní následkov veternej kalamity vo Vysokých Tatrách. V stredu komplikovalo záchranárom prácu mimoriadne nepriaznivé počasie, pri ktorom im mrzla technika.

Vo Vysokých Tatrách husto snežilo a fúkal silný vietor. Dnes je počasie akoby vymenené. V Tatrách je jasno a vietor fúka len vo vyšších polohách rýchlosťou 10 až 13 m/s, v nárazoch až do 20 m/s, čo môže podľa predsedu krízového štábu Milana Barana spôsobovať problémy.

Záchranári sa dnes musia dostať na Chatu pri Popradskom plese, kam sa presúvajú značné sily a prostriedky na sprístupnenie príjazdovej cesty. „Máme tam 12 ľudí a začínajú im dochádzať potraviny i palivo na kúrenie,“ skonštatoval M. Baran. Podobná situácia je aj na Sliezskom dome a Hrebienku, čím sa otvorí prístup aj na ostatné vysokohorské chaty vo Veľkej a Malej Studenej doline.

Okrem sprístupnenia vysokohorských chát sa dnes záchranári sústredia na sprejazdnenie ciest Podbanské – Štrbské Pleso a Tatranská Štrba – Štrbské Pleso v plnom profile. Obe cesty sú pre verejnú dopravu uzavreté. Záchranári budú pokračovať aj na sprejazdnení cesty medzi Štôlou a Vyšnými Hágmi.

Jej otvorenie pre verejnosť však potrvá dlhšie. Správcovia sietí naďalej pracujú na zabezpečení dodávok elektrickej energie v Podbanskom a Štôle a dodávke pitnej vody v Hornom a Dolnom Smokovci. V okrese Poprad stále trvá mimoriadna situácia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu