Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zachraňujú Tatry: Od rána pília, večer padnú únavou

Zobraziť galériu (7)

VYSOKÉ TATRY - Tam, kde ešte pred piatimi dňami šumeli lesy, dnes revú motorové píly. Do Tatier, v ktorých víchrica vylámala drevenú diaľnicu, sa schádzajú pilčíci a lesní robotníci z celého Slovenska, aby zachránili, čo sa dá. Partia Jána Hládeka prišla z Oravy, Liptova a Kysúc.

Sú tu už od soboty. Pília už štvrtý deň. Tvrdí chlapi neúnavne drú od svitania do tmy, či mrzne, alebo je fujavica. Partia, ktorá píli pováľané stromy v blízkosti Vyšných Hágov, pochádza z viacerých regiónov - z Oravy, Liptova aj Kysúc.

"Vládzeme, veď sme na robotu zvyknutí," chlapia sa pilčíci, ale potom pripustia: "No večer sme takí unavení, že padneme do postelí. Žiadna zábava, či nebodaj popíjanie nám po rozume nelietajú. To neprichádza do úvahy!"

Chlapi sú ubytovaní v jednom z penziónov v Mlynici. Raz za deň, a to vlastne až večer, dostávajú teplú stravu. "No keby sme aj cez deň dostali nejaký guláš alebo aspoň teplý čaj, nenahnevali by sme sa," hovoria. Partia pilčíkov doteraz pracovala v kysuckých a oravských lesoch, v sobotu ich nečakaný nával roboty v Tatrách odlúčil od rodín. Všetci siedmi sú ženatí a majú deti, jeden z nich živí až šesť svojich ratolestí.

"Je tu roboty na niekoľko rokov," pokyvuje hlavou nad hroznou spúšťou Kubínčan Ján Veselovský. "Parťák" Oravcov Ján Hládek si neodpustí: "Veríme, že chlapi za ňu budú štátom aj slušne zaplatení."

"Je to strašná drina, asi desaťkrát ťažšia ako zvyčajne. Stromy sú pováľané cez seba, je to tu dosť nebezpečné, úraz hrozí každú chvíľu," zhodujú sa pilčíci.

Víchrica pováľala les na páse dlhom 50 km a širokom 2,5 km. To je dovedna 12-tisíc hektárov, ktorými sa pilčíci budú musieť prepíliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu