Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odporcovia nacionalistov vyzvali Kaliňáka, aby konal

Protestné zhromaždenie proti pochodu nacionalistov
Protestné zhromaždenie proti pochodu nacionalistov (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – „Minister Kaliňák nesľubujte, konajte,“ znel jeden z transparentov, ktorý dnes na Námestí SNP v Bratislave rozprestreli dvaja mladí aktivisti. Spolu s desiatkami ďalším ľudí tam protestovali proti dnešnému pochodu nacionalistov, ktorý sa mal začať pred Prezidentským palácom.

Podujatie pripravila iniciatíva Bratislavčania povedzme nie neonacistom! Podporil ho aj vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár. „Keď neonacisti pochodujú ulicami, nie je to história, sme v horúcej prítomnosti,“ povedal pred demonštrantami, ktorých monitorovali desiatky policajtov, vrátane policajného prezidenta Jána Packu. Chmelár pripomenul i predstaviteľov režimu slovenského štátu, ktorého 70. výročie si dnes pripomíname.

„To nebola ich doba, ale ich vôľa páchať tieto zločiny,“ vyhlásil. Niekoľko aktivistov rozdávalo okoloidúcim samolepky, viacerí z nich mali ústa zahalené tmavými šatkami. Zhromaždení vyjadrili odpor k nacionalistom hlasným výkrikom Nie, neprejdete! „Cieľom bolo, aby sme ľuďom povedali, že tí, ktorí sa otvorene hlásia k fašizmu a neonacizmu, tu nie sú vítaní,“ vysvetlil novinárom zástupca iniciatívy Robert Mihály.

Podľa neho je dôležité, aby ľudia voči nacionalistom neboli pasívny. „Ak budeme, hrá im to do kariet,“ poznamenal s tým, že ich iniciatívu podporilo aj tritisíc návštevníkov internetovej siete Facebook. Kompetentných (ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vládu SR) vyzval, aby zmenili legislatívu. Požaduje to najmä preto, lebo pochody nacionalistov umožňujú chyby a medzery v zákonoch.

Protestné zhromaždenie odporcov po vystúpení rečníkov takmer zrušili. Mihály totiž počas stretnutia vyzval protestujúcich, aby sa po jeho skončení prišli pozrieť na prírodný úkaz, ktorý mal byť viditeľný na oblohe. Zástupca staromestského miestneho úradu Karol Panca mu však oznámil, že tým zvolal ďalšie zhromaždenie, čo zákon nepovoľuje. Mihály preto vyzval demonštrantov, aby sa rozišli.

Viacerí z nich odišli pred prezidentský palác, kde chceli vyjadriť nesúhlas s nacionalistami. Po odchode z Námestia SNP si viacerí aktivisti pripomenul odkaz holokaustu na Poštovej ulici, kde inštalovali vyše 40 kameňov od Ľuba Stacha. „Na kameňoch sú židovské nápisy a portréty tých, ktorí zahynuli v koncentračných táborov a nemajú nikde svoj cintorín,“ povedal riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan. Zdôraznil, že kameň je v židovstve veľmi významná vec.

„Kamienky sa nosia na cintorín, k hrobu mŕtvych. Je to symbolika, ktorá vznikla v židovskej púšti. Nemať svoj hrob u Žida znamená nemať kam zložiť svoj kamienok,“ dodal. Nad kameňmi visel plagát s menami ôsmich žien, ktoré deportovali do koncentračného tábora v Osvienčime a úryvok slov Ľuba Stacha.

Inštalácia kameňov je jedna z aktivít, ktoré dnes pripravili aktivisti zo štyroch mimovládnych organizácii v programe s názvom Dosť bolo ticha. Cieľom výstav, diskusií a koncertov je celodenný kultúrny protest proti propagácii totality a fašizmu. Na rôznych miestach môžu ľudia diskutovať s historikmi Slovenskej akadémie vied Ivanom Kamencom a Katarínou Zavackou, členmi odboja, partizánmi a väzňami koncentračných táborov.

Večerný program patrí dvom koncertom. Reggae party bude v hudobnom klube Intergalaktická Obluda, pozvaní hostia navštívia v Zichyho paláci koncert vážnej hudby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu