Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministerstvo vraj pochod Slovenskej pospolitosti zrušiť nemôže, iba obec

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pripravovaný pochod Slovenskej pospolitosti nemôžeme zrušiť, podľa zákona to môže urobiť len obec, vyhlásilo ministerstvo vnútra.

Reagovalo tak na verejnú výzvu aktivistov, aby minister vnútra Robert Kaliňák zabránil avizovanému pochodu, ktorý občianske združenie Slovenská pospolitosť organizuje na sobotu v Bratislave pri príležitosti 70. výročia vzniku Slovenského štátu.

"Tento pochod môže zakázať alebo rozpustiť podľa zákona obec. V tomto konkrétnom prípade mestská časť Bratislava Staré Mesto. Takúto kompetenciu ministerstvo ani polícia nemajú," reagoval Kaliňákov hovorca Erik Tomáš. Podľa rezortu polícia môže dohliadať na to, či nie je porušovaný zákon alebo verejný poriadok. Akciu budú monitorovať, ak zhromaždení porušia zákon alebo spáchajú priestupok, policajti podľa Tomáša zasiahnu.

Aktivisti zaslali ministrovi Kaliňákovi verejnú výzvu, aby netoleroval šírenie fašizmu a nacizmu v bratislavských uliciach. Podľa občianskej aktivistky Ľubice Trubíniovej pochodu by mal zabrániť, aby "radoví občania a občianky nemuseli nadobudnúť názor, že žijeme v nedemokratickom štáte, ktorého súčasní najvyšší predstavitelia nedokážu účinne zabrániť oživovaniu a aktívnemu šíreniu fašizmu a nacizmu, hoci na to majú v rukách všetky nástroje, ktoré sme im v slobodných voľbách dali".

Výzvu adresovali aj starostom bratislavských mestských častí Staré Mesto a Ružinov a primátorovi Bratislavy Andrejovi Ďurkovskému. Podľa Trubíniovej hoci organizátori akcie nahlásili pochod miestnemu úradu v Starom Meste právne neutrálnymi formuláciami, v skutočnosti ide o akciu prívržencov fašizmu a neonacizmu. Výzvu podpísali Ľubica Trubíniová, Juraj Mesík, Eduard Chmelár, Vladimír Dulla, Martin Matula, Anna Kovárová, Štefan Szabo a Mikuláš Huba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu