Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Polícia rozohnala zhromaždenie na výročie Slovenského štátu!

Zásah polície pred Prezidentským palácom
Zásah polície pred Prezidentským palácom (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Polícia rozohnala dav niekoľkých stoviek ľudí, ktorí sa pred Prezidentským palácom zhromaždili na výročie založenia vojnového Slovenského štátu. Policajti na koňoch, so psami a ťažkoodenci tak urobili po tom, čo účastníci podujatia nerešpektovali výzvu úradov na rozpustenie akcie.

Polícia zatkla najmenej šesť ľudí, vrátane Mariana Kotlebu, niekdajšieho šéfa zakázanej Slovenskej pospolitosti. Následne sa radikáli presúvali ulicami mesta. Dôvodom rozpustenia bol pozdrav z čias vojnového štátu "Na stráž", ktorý po Kotlebovi začal skandovať dav.

"Prišlo k páchaniu trestnej činnosti. Bol porušený zákon, to znamená propagácia fašizmu," povedal novinárom policajný viceprezident Stanislav Jankovič. Bratislavská časť Staré Mesto, ktorej bolo zhromaždenie oznámené, ho preto ukončila. Asi tri stovky zhromaždených, vrátane členov pospolitosti, ale aj podobných českých a poľských organizácií, sa po výzve úradov na ukončenie akcie na námestí odmietlo rozísť. Podľa nich rozpustením zhromaždenia úrady porušili slobodu slova.

"Policajný štát!" skandoval dav. Vtedy zasiahli pripravení policajti. Zástupcovia pospolitosti, ktorí sa sami označujú ako nacionalisti, pozdrav obhajovali. "Chcem pripomenúť policajtom, že pozdrav 'Na stráž' bol pozdrav skautingu a národnej jednoty Orol," tvrdil už na úvod zhromaždenia Kotleba. Starosta Starého Mesta Andrej Petrek však povedal, že im tento pozdrav ako dôvod rozpustenia zhromaždenia potvrdil aj posudok.

Organizátori zhromaždenia pritom boli podľa neho vopred poučení, že ho nemajú používať. Petrek priznal, že pre tento pozdrav mal úrad rozpustiť zhromaždenie pospolitosti už vlani 17. novembra. Rečníci na dnešnom zhromaždení velebili prezidenta vojnového Slovenského štátu Jozefa Tisa a kritizovali slovenskú vládu. Podľa Kotlebu napríklad ustanovenia zákona o extrémizme je možné použiť na každého, kto má iný názor ako vláda.

Kritizoval aj opozičnú kandidátku na post hlavy štátu Ivetu Radičovú, ktorá má podľa neho radšej homosexuálov ako slovenský národ. Dav sa po rozpustení začal za sprievodu policajtov presúvať ulicami mesta k hrobu Tisa na Martinskom cintoríne. V pochode im chceli brániť občianski aktivisti, ochranári a odporcovia fašizmu a neonacizmu, ktorí sa zhromaždili blízko podujatia radikálov. Stretnutiu oboch skupín však polícia zabránila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu