Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kaliňák by mal zabrániť pochodu, žiadajú aktivisti

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aktivisti zaslali ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi verejnú výzvu, aby netoleroval šírenie fašizmu a nacizmu v bratislavských uliciach.

Požadujú od neho, aby zabránil avizovanému pochodu Slovenskej pospolitosti, ktorý na sobotu organizuje v Bratislave pri príležitosti 70. výročia vzniku Slovenského štátu. Podľa občianskej aktivistky Ľubice Trubíniovej pochodu by mal zabrániť, aby "radoví občania a občianky nemuseli nadobudnúť názor, že žijeme v nedemokratickom štáte, ktorého súčasní najvyšší predstavitelia nedokážu účinne zabrániť oživovaniu a aktívnemu šíreniu fašizmu a nacizmu, hoci na to majú v rukách všetky nástroje, ktoré sme im v slobodných voľbách dali".

Výzvu adresovali aj starostom bratislavských mestských častí Staré Mesto a Ružinov a primátorovi Bratislavy Andrejovi Ďurkovskému. Podľa Trubíniovej hoci organizátori akcie nahlásili pochod miestnemu úradu v Starom Meste právne neutrálnymi formuláciami, v skutočnosti ide o akciu prívržencov fašizmu a neonacizmu. Ďalej tvrdí, že na akcii sa bude nezákonne robiť verejná zbierka na podporu prívrženca neonacistického hnutia. "Je neprijateľné, aby bol v demokratickej Slovenskej republike poskytovaný priestor pre voľné hlásanie a aktívnu propagáciu beštiálnych ideí popierajúcich všetky princípy humanizmu a slobody. Je pre nás neprijateľné, aby tento priestor poskytovalo hlavné mesto Bratislava a jeho mestské časti," napísali vo výzve aktivisti.

Aktivisti na čele s Trubíniovou sa rozhodli, že v sobotu zorganizujú akciu, na ktorej budú "nenásilným, pokojným spôsobom manifestovať svoj zásadný nesúhlas s fašizmom v akejkoľvek podobe". Podľa Trubíniovej riešenie pravicového extrémizmu majú v rukách demokraticky zvolené orgány verejnej správy, ktoré musia prijať systémové opatrenia. Od polície očakávajú, že zasiahnu voči tým, ktorí budú propagovať násilie a potierať základné hodnoty občianskej spoločnosti a nie voči tým, ktorí upozornia na túto zvrátenosť.

Výzvu podpísali Ľubica Trubíniová, Juraj Mesík, Eduard Chmelár, Vladimír Dulla, Martin Matula, Anna Kovárová, Štefan Szabo a Mikuláš Huba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu