Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Maďarské divadlo Tália propaguje fašizmus, tvrdí SNS

Minister školstva Ján Mikolaj a krajský predseda SNS v Košiciach Ján Slabý
Minister školstva Ján Mikolaj a krajský predseda SNS v Košiciach Ján Slabý

BRATISLAVA - Slovenská národná strana obviňuje maďarské divadlo Tália v Košiciach, že propaguje fašizmus.

Krajský predseda SNS v Košiciach Ján Slabý tvrdí, že v kaviarni, ktorá je v budove riaditeľstva divadla, visí plagát z roku 1938, ktorý propaguje Miklósa Hortyho. "Miklós Horty je vojnový zločinec," povedal na dnešnej tlačovej besede Slabý. V piatok zájde do kaviarne a požiada o zvesenie plagátu. V najbližších dňoch podá aj trestné oznámenie na vedenie divadla za šírenie myšlienok fašizmu. Podľa neho je nepochopiteľné, ak sa takýto plagát objaví v inštitúcii, ktorú podporuje štát cez ministerstvo kultúry.

Koaličný politik nechápe, prečo riaditeľ divadla Tália Peter Kolár je ešte vo funkcii. "Keď sa niekto na našom území chce vrátiť k tomu, čo predstavoval Miklós Horty, teda okýptenie Slovenska, tú iredentu, ktorá vtedy zavládla, tak ako môže tento človek byť v štátnej inštitúcii riaditeľom?", pýta sa Slabý. Podľa neho Horty môže za "stovky a tisíce povraždených a utýraných ľudí, deportovaných občanov židovskej národnosti z obsadeného územia Slovenska do koncentračných táborov". Vyvesenie plagátu považuje za "vyvolávanie duchov, s čím žiaden slušný človek nechce mať nič spoločné".

V kaviarni je viacero plagátov, ktoré pripomínajú minulosť divadla Tália, tvrdí Slabý. Medzi nimi "na čestnom mieste" visí aj kontroverzný plagát s menom Miklósa Hortyho. Slabý uviedol, že ide o plagát z divadelného predstavenia v roku 1938, ktoré uvádzalo budapeštianske divadlo v predvečer Hortyho menín. Na plagáte je Horty odfotený vo svojej admirálskej uniforme. "Je nazývaný vites, čo pokiaľ dobre viem, je v maďarčine hrdina," dodal Slabý. Podľa neho Horty bol vedúcou osobnosťou prvého reálneho fašistického štátu, ktorý vznikol v roku 1920.

Slabý odmietol, že SNS koná rovnakým spôsobom ako divadlo Tália, ak velebí Jozefa Tisa. Podľa neho Maďarsko bolo od začiatku "fašistickou diktatúrou", napadlo Slovensko a protiprávne obsadilo jeho územie. "Jeho občanov zabíjal, mučil, posielal do vyhladzovacích táborov, toto porovnanie podľa mňa absolútne nesedí," vyhlásil Slabý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu