Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kríza zrejme spôsobí nárast poisťovacích podvodov

BRATISLAVA - Negatívne dopady svetovej hospodárskej krízy zrejme zvýšia počet poisťovacích podvodov, ktorými sa ľudia budú snažiť nelegálne získať peniaze. Novinárom to dnes povedali zástupcovia najväčšieho poisťovacieho domu na Slovensku, Allianz-Slovenskej poisťovne.

Poisťovňa za posledné tri mesiace vlaňajška, keď sa vplyv krízy odrazil aj na Slovensku, zaznamenala napríklad nárast nahlásených podozrivých krádeží áut.

"Je to motívom niektorých ľudí, aby si finančnú situáciu, v ktorej sa ocitli, vyriešili na úkor poisťovne," povedala vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností poisťovne Jaroslava Zemanová. Poisťovňa, ktorá patrí do skupiny nemeckého poisťovacieho gigantu Allianz, odhaduje, že v roku 2009 počet poisťovacích podvodov vzrastie o približne desatinu.

Poisťovací dom v roku 2008 prešetril 673 podozrivých prípadov za približne štyri milióny eur (120 miliónov korún). Pravdepodobnosť odhalenia páchateľa poisťovacieho podvodu je podľa Zemanovej až 90 percent a podvodníkovi za to hrozí od jedného do 15 rokov väzenia.

Fiktívna krádež vozidla a jeho následné zmiznutie nahlásené poisťovni patrí podľa Zemanovej medzi najjednoduchšie podvody. "Pretože ide o veľa peňazí a veľmi je ho ľahko spáchať," dodala.

V roku 2007 zaevidovala poisťovňa 501 ukradnutých vozidiel, za minulý rok medziročne ich počet klesol zhruba o štvrtinu na 353. Avšak za posledné tri mesiace vlaňajška v porovnaní s rovnakým obdobím predvlaňajška narástol o zhruba pätinu, informovala Zemanová. Najviac podvodov eviduje poisťovňa v povinnom zmluvnom poistení a v havarijnom poistení.

Poisťovňa vyšetruje v súčasnosti aj niekoľko podozrivých požiarov. "Snažia sa (klienti) získať práve takýmto spôsobom podvodným samozapálením finančné prostriedky," poznamenala Zemanová.

Spoločnosť minulý rok odhalia podvod za 100 miliónov eur (viac ako tri miliardy korún) na strednom Slovensku. Podnikateľ podľa Zemanovej podpálil sklad drevených komponentov a poisťovni nahlásil, že požiar vznikol od iskry z počítača. Muž je v súčasnosti nezvestný a polícia po ňom pátra, uzavrela.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu