Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nacionalisti chystajú pochod v Bratislave

BRATISLAVA - Slovenský deň, pochod za národ - akcia pod týmto názvom je ohlásená na 14. marca pri príležitosti 70. výročia vzniku slovenského štátu.

Na internetovej stránke s názvom Slovenská pospolitosť (MV SR v novembri 2008 rozhodlo o rozpustení občianskeho združenia s rovnakým názvom, OZ sa proti rozhodnutiu odvolalo, politická strana bola zakázaná - pozn. red.) je výzva "pobočníka vodcu Slovenskej pospolitosti Michala Laššáka" nacionalistom, aby boli svorní a jednotní aspoň jeden deň v roku a akciu podporili.

Laššák píše, že "70. výročie si zaslúži skutočne veľkolepú akciu, na ktorej ukážeme mestu a svetu, že sme tu, a že sme odhodlaní brániť národ a vlasť pred dekadenciou úpadku. Zabudnite na malicherné rozdiely a ideologické nezhody. Táto akcia je skutočne dôležitá. Minuloročné oslavy sa niesli v duchu roztrieštenosti. J

a sám som ich napočítal minimálne šesť. Tento rok je potrebné aspoň na okrúhle výročie urobiť jednu veľkolepú spoločnú akciu." Akciu podporujú okrem Slovenskej pospolitosti rôzne nacionalistické skupiny. Má sa začať na bratislavskom Hodžovom námestí a pokračovať pochodom cez mesto na Martinský cintorín k údajnému hrobu prezidenta slovenského štátu Jozefa Tisa. Hovorkyňa Miestneho úradu Staré Mesto Alena Kopřivová informovala, že podujatie ohlásila fyzická osoba. V ozname uviedla, že účelom akcie je pripomenúť si 14. marec a jeho odkaz pre súčasnosť.

Miestny úrad má ohlásené ešte jedno podujatie, rovnako od fyzickej osoby. Na Námestí SNP sa má zísť približne 50 ľudí, účelom akcie je upozorniť na "neprihliadanie k nedemokratickým praktikám v Slovenskej republike v súvislosti s ľudskými právami." Podľa Kopřivovej by mohla obec zakázať len také podujatie, z ktorého účelu, uvedeného v oznámení, by vyplývalo porušenie zákona o zhromažďovacom práve, čo sa ani pri jednom z dvoch ohlásených podujatí nestalo.

Obec môže podľa zákona zakázať zhromaždenie, ak by jeho oznámený účel smeroval k výzve popierať alebo obmedzovať osobné, politické alebo iné práva občanov pre ich národnosť, pohlavie, rasu, pôvod, politické alebo iné zmýšľanie, náboženské vyznanie a sociálne postavenie alebo na roznecovanie nenávisti a neznášanlivosti z týchto dôvodov, prípadne dopúšťať sa násilia alebo hrubej neslušnosti alebo inak porušovať ústavu a zákony.

Zakázať zhromaždenie by ešte bolo možné, ak sa má konať na mieste, kde by účastníkom hrozilo závažné nebezpečenstvo pre ich zdravie, alebo sa na rovnakom mieste a v rovnaký čas má podľa skôr doručeného oznámenia konať zhromaždenie a medzi zvolávateľmi nedošlo k dohode o úprave času jeho konania; prípadne ak sa má konať na rovnakom mieste a v rovnakom čase, kde už v zmysle platných právnych predpisov bolo povolené verejné kultúrne alebo športové podujatie.

Obec môže zhromaždenie zakázať aj vtedy, ak sa má konať v mieste, kde by potrebné obmedzenie dopravy a zásobovania bolo v závažnom rozpore so záujmom obyvateľstva, ak možno bez neprimeraných ťažkostí konať zhromaždenie inde bez toho, že by sa tým zmaril oznámený účel zhromaždenia. Slovenské hnutie obrody podľa informácií na svojej stránke pripravuje na 14. marca spomienkové podujatie v Panteóne slovenských dejateľov v Čakajovciach pri Nitre.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu