Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Strediská v Tatrách zvýhodnili lyžovačky

(Zdroj: TASR)

KOŠICE - Niektoré strediská vo Vysokých a Nízkych Tatrách výrazne zvýhodnili lyžovačky, keď ponúkajú za cenu jednodňového lístku až dvojdňové lyžovanie. Spoločnosti Tatranské lanové dráhy a Jasná Nízke Tatry však ponuku zverejnili len na poľských verziách svojich internetových stránok, lyžiari z iných krajín sa tak o výhodnej akcii väčšinou nedozvedia.

Postup stredísk podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie môže byť v rozpore s dobrými mravmi. Akcia, ktorá začala v predchádzajúcom týždni a platí do 8. marca, umožňuje po kúpe jednodňového skipasu lyžovať druhý deň zdarma. Zľavu získa záujemca, ktorý vyplní formulár na internete. Podobne ako informácie o samotnej ponuke, bol aj formulár v pondelok dopoludnia zverejnený len v poľskej mutácii internetových stránok.

"Keď si vyplní formulár ktokoľvek, tak si môže tú akciu čerpať," uviedla hovorkyňa oboch spoločností Katarína Šarafínová. Strediská podľa nej ponuku zverejnili zámerne len na poľských verziách svojich stránok, aby znížili tohtoročný veľký výpadok turistov z tejto krajiny. Akcia platí napríklad v strediskách Jasná pod Chopkom, v Lomnickom sedle, na Hrebienku či Skalnatom plese.

Ponuka už podľa Šarafínovej do stredísk prilákala viac poľských návštevníkov. Hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuša Krkošová upozornila, že nie je možné, aby akákoľvek firma zvýhodňovala iba určitú skupinu zákazníkov. "Bolo by to v rozpore s dobrými mravmi," povedala.

Či v tomto prípade ide o porušenie zákona, však nevedela posúdiť. Ponuka sa nepáči Združeniu cestovného ruchu Vysoké Tatry. Jednotliví prevádzkovatelia by podľa šéfa združenia Petra Chudého mali svojim klientom poskytovať rovnaké podmienky a oslovovať ich rovnakými ponukami. Spoločnosti Jasná Nízke Tatry a Tatranské lanové dráhy kontroluje finančná skupina J&T. Práve ich strediská podľa Chudého intenzívne pocítili prudký pokles počtu návštevníkov z Poľska.

Menej lyžiarov z Česka, Poľska, Maďarska prišlo na Slovensko najmä pre oslabovanie okolitých mien. Tie voči euru stratili často až desiatky percent. Lyžiari z rusky hovoriacich krajín zas uprednostnili alpské krajiny. Napríklad Rakúsko pre nich pripravilo výhodné balíčky pobytov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu