Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vo Vysokých a Západných Tatrách hrozia lavíny

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na hrebeňoch hôr bolo dnes ráno zamračené, hmlisto, so slabým snežením. Chladné počasie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -17°C do -6°C.

Fúkal len slabý vietor západných smerov s rýchlosťou do 15 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo do desať centimetrov nového prachového snehu. Za poslednú periódu sneženia pripadlo v najvyšších polohách Tatier miestami až 100 cm nového snehu, ktorý je len veľmi slabo zviazaný so starým tvrdým podkladom. Nový sneh je rozmiestnený veľmi nerovnomerne, hrebene, chrbty a mnohé vypuklé formy terénu sú vyfúkané až na starý tvrdý sneh. Na svahoch a v žľaboch sa nachádzajú nestabilné snehové útvary - dosky, vankúše a preveje.

Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier trvá veľké lavínové nebezpečenstvo, t. j. štvrtý stupeň, v Nízkych Tatrách a Fatrách zvýšené lavínové nebezpečenstvo - tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Vplyvom nízkych teplôt je snehová pokrývka stále na väčšine lavínových svahov len slabo spevnená, preto je veľká pravdepodobnosť uvoľnenia lavín už pri malom mechanickom zaťažení. Hrozba samovoľných stredných a veľkých lavín veľmi obmedzuje organizovanie túr. Horská záchranná služba neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne s výnimkou zabezpečených a vyznačených lyžiarskych tratí.

Vo štvrtok sa v Tatrách predpokladá veľké lavínové a v Nízkych Tatrách a Fatrách zvýšené lavínové nebezpečenstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu