Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Robíme, čo môžeme, tvrdí bratislavský magistrát

BRATISLAVA - Sneh, ktorý v hlavnom meste padá od nedele, skomplikoval dnes ráno dopravu v celej metropole, cesta do centra mesta z niektorých mestských častí ako je Petržalka či Karlova Ves alebo Dúbravka sa z obvyklých 20-30 minút predĺžila na hodinu až hodinu a pol.

Problematický bol napríklad nájazd z petržalskej Jungmannovej ulice na Nový most, kde sa v čase rannej špičky okolo pol deviatej skrížil autobus a vodiči museli hľadať náhradné trasy ako sa dostať na most. Mnohým predĺžili cestu do práce aj neodhrnuté parkoviská s 30 centimetrovou vrstvou snehu, pod ktorou bol na niektorých úsekoch aj ľad. Na veľkej časti ciest v Petržalke bola podľa vodičov 10-20 centimetrová vrstva snehu, pod ktorou boli aj zľadovatené vrstvy, výnimkou bola Einsteinova ulica, ktorú mechanizmy stíhali odhŕňať.

Hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová v stanovisku uviedla, že magistrát dal pokyn na celomestský zásah "už včera o 17:00." Do ulíc podľa nej vyšlo 42 pluhov a sypačov, 65 pracovníkov ručne odpratávalo sneh z chodníkov, lávok, priechodov pre peších. Od nedele podľa Chudinovej napadalo 22 cm snehu s tým, že "zatiaľ je mesto stále prejazdné."

Magistrát vyzval vodičov, aby zbytočne nepredbiehali, neparkovali na takých miestach, kde zabraňujú prejazdu pluhov, pretože zužujú profil vozovky. Mestská hromadná doprava podľa Chudinovej na viacerých linkách mešká, ale napriek neustávajúcemu sneženiu premáva. "Od dnešného rána od 8:00 je v uliciach mesta 40 pluhov a sypačov, 13 menších mechanizmov a 55 pracovníkov na ručné odpratávanie snehu. Magistrát využíva všetky kapacity, ktoré má k dispozícii," tvrdí Chudinová.

Vyzvala tiež správcov a majiteľov budov, pred ktorými sú chodníky, aby si plnili svoje povinnosti a predchádzali tak možným úrazom chodcov. Podľa predpovede počasia v Bratislave bude snežiť až do utorka a malo by napadnúť ešte 15 cm snehu. Platí výstraha I. stupňa.

Úlohou zimnej služby je podľa magistrátu zmierňovať následky poveternostných podmienok. Jeden celomestský zásah stojí 33 000 eur, pričom pri neustálom snežení je nutné opakovať ho zhruba za päť hodín. Hlavné mesto vykonáva zimnú údržbu na komunikáciách v dĺžke 450,2 km, čo predstavuje 4 173 932 m2 a zimnú údržbu námestí, verejných priestranstiev, chodníkov, lávok a mostov vo výmere 385 509 m2, 249 zastávok MHD s výmerou 33 993 m2, 356 ník a 1 228 priechodov pre chodcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu