Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Polomčania: Už dávno tu mala byť svetelná signalizácia!

Zrážka vlaku s autobusom v Polomke
Zrážka vlaku s autobusom v Polomke (Zdroj: SITA)

POLOMKA - Mŕtve telá, nárek zranených a kopa železného šrotu iba vzdialene pripomínajúca autobus. Tak popisovali dnešnú tragickú zrážku vlaku s autobusom pri Polomke ľudia, ktorí prišli na miesto havárie medzi prvými.

Viacerí len krútili hlavou a upozorňovali, že tragédia sa možno nemusela stať, keby malo železničné priecestie svetelnú signalizáciu.

V zošrotovanom autobuse našlo smrť 12 ľudí z Bánoviec nad Bebravou a okolia. Zomreli len pár metrov od strediska, kam sa tešili na lyžovačku. "Toto nie je prvá tragédia na tomto priecestí, už tu v minulosti zomreli pri podobnej nehode dvaja ľudia," tvrdil lyžiarsky inštruktor z blízkeho horského strediska Lukáš Janoška, ktorý bol pri havarovanom autobusu v priebehu niekoľkých minút po náraze. "Dávno tu malo byť svetelné signalizačné zariadenie," dodal.

Podobný názor malo aj niekoľko ďalších obyvateľov, ktorí sa prišli pozrieť na miesto havárie. Ozvali sa medzi nimi aj hlasy, že minister Ľubomír Vážny by mal prijať politickú zodpovednosť a odstúpiť. Ten to však odmietol a argumentoval: "Na Slovensku je viac ako 1200 takýchto nechránených železničných priecestí." Pripomenul, že vlaky nemajú možnosť včas zabrzdiť a je povinnosťou vodičov, aby dali prednosť.

Skupinka mužov, ktorí si neželali byť menovaní, oponovala, že cez toto priecestie prechádzajú k miestnemu lyžiarskemu stredisku tisícky ľudí a preto by si signalizáciu zaslúžilo. Podľa hovorkyne železníc Martiny Pavlíkovej sa však väčšina zrážok vlakov s automobilmi stáva práve na priecestiach so signalizáciou.

Na zničený autobus iba približne sto metrov od Polomky sa prišli pozrieť desiatky ľudí. Viacerí poznamenali, že ich horehronská obec sa v posledných rokoch dostáva do pozornosti médií iba pri nešťastných udalostiach. "Už nás preslávila vražda Kubašiaka a teraz ďalšia tragédia," neveriacky krútila hlavou staršia pani pri pohľade na záchranárov, ktorí odpratávali trosky autobusu. Podnikateľa Jána Kubašiaka zavraždili mafiánskym spôsobom v Polomke v novembri 2006.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu