Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Slovensko sa tak skoro ďalšieho kozmonauta nedočká

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko sa tak skoro ďalšieho kozmonauta zrejme nedočká. Náčelník Generálneho štábu Ľubomír Bulík dnes novinárom povedal, že armáda nechystá vyslanie človeka do kozmu, keďže sa zameriava na iné úlohy. Prvým a jediným slovenským astronautom tak ostáva Ivan Bella, ktorý dobyl vesmír presne pred desiatimi rokmi.

"V súčasnej dobe sa tomuto naozaj nevenujeme a ani neplánujeme v najbližšom období, že by sme pracovali na vyslaní ďalšieho kozmonauta v súčinnosti s ktorýmkoľvek štátom, ktorý má kapacitu, aby takýto let uskutočnil," povedal Bulík. Bella vyštartoval do vesmíru 20. februára 1999 z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane na palube kozmickej lode Sojuz-TM, na Zem sa vrátil 28. februára.

Posádku tvoril aj ruský veliteľ Viktor Afanasjev a francúzsky palubný inžinier Jean-Pierre Haigneré. Let bol hradený z ruského dlhu voči Slovensku. Bulík podotkol, že armáda má v súčasnosti iné priority a letectvo sa zameriava na plnenie záväzkov, ktoré vyplývajú z členstva v NATO, ako je napríklad ochrana vzdušného priestoru.

Náčelník generálneho štábu odovzdal plukovníkovi Bellovi pamätnú medailu. Ocenenie dostali aj jeho náhradník Michal Fulier a ďalší dvaja adepti užšieho výberu na let do vesmíru. Bella povedal, že slovenskí odborníci sa už dlhé roky podieľajú na vedeckom výskume kozmu.

"Naše technické zariadenie bolo súčasťou programu, kde bol vyhodnocovaný povrch Marsu a hľadala sa tam voda. (Slovenskí vedci) sa zároveň podieľali na vyhodnocovaní týchto výsledkov," priblížil 44-ročný kozmonaut, ktorý stojí na čele veliteľstva posádky Bratislava. V súčasnosti podľa neho prebiehajú rokovania s Európskou kozmickou agentúrou o úrovni začlenenia Slovenska do jej vedeckých programov.

Slovenský kozmonaut na orbitálnej stanici Mir uskutočnil niekoľko vedeckých experimentov, napríklad sledoval vplyv gravitácie na postembryonálny vývoj japonských prepelíc či podstúpil v stave beztiaže viacero náročných endokrinologických testov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu