Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Prvý Slovák sa už hlási na let do vesmíru!

BRATISLAVA - Vesmír už nie je taký vzdialený ako bol niekedy. Kozmonautom sa dnes môže stať každý, kto nemá problém s peniazmi. Po prvých vesmírnych turistoch, ktorí strávili niekoľko dní na orbitálnej stanici ISS, sa obežná dráha stáva s novými projektmi oveľa dostupnejšia. Prvého turistu-kozmonauta bude mať aj Slovensko. Za svoj výlet zaplatí 4 milióny Sk (127-tisíc €).

Tridsať rokov po tom, ako do kozmu letel prvý československý kozmonaut Vladimír Remek, začala v susednom Česku spoločnosť Typ agency ponúkať komerčné lety do vesmíru. Česká filiálka zastupuje známu americkú firmu Virgin Galactic. Seriózny záujem o kozmický výlet prejavilo už päť Čechov a jeden Slovák. Nestrávia síce vo vesmíre niekoľko dní, ako to bolo u prvých turistov na orbitálnej stanici ISS, ale nebude to ani také drahé. Let do výšky 110 kilometrov, čo je tesne nad hranicou vesmírneho priestoru, stojí 4 milióny Sk.

Vyvezie vás tam vesmírna loď SpaceShipTwo. „Klienti nepotrebujú žiaden špeciálny výc vik. Za vlastné náklady sa dopravia na Spaceport v Novom Mexiku. Pred odletom absolvujú trojdňové zdr a votné, záťažové a psychologické testy,“ povedal Hanuš Němeček z Typ agency. Prítomnosť psychológa je nevyhnutná, aby klienti nepodľahli z vysoko emotívneho zážitku panike.

Kto je šťastným Slovákom, ktorý si rezervoval vesmírny výlet, je zatiaľ držané v tajnosti. Agentúra identitu svojich klientov totiž úzkostlivo stráži. Raketoplán SpaceShipTwo pojme dvoch členov posádky a šesť vesmírnych turistov. Z Nového Mexika vystúpi do výšky vyše sto kilometrov. Tu vám dovolia piloti odopnúť si pásy a turisti-kozmonauti zažijú aj päť minút bezváhového stavu. Počas neho môžu sledovať modrú planétu, ale aj iné vesmírne telesá. Následne sa raketoplán vráti do našej atmosféry a začne brzdiť a kĺzavo pristane bez pohonu na základni. Celý výlet trvá asi tri hodiny.

Virgin Galactic momentálne testuje skúšobné lety, ktoré by mali potrvať do polovice roku 2009. Prví vesmírni turisti poletia k hviezdam na prelome rokov 2009/2010.

„PRACHATÍ“ DOBYVATELIA KOZMU

Prvým vesmírnym turistom bol Denis Tito, ktorý 29. apríla 2001 odštartoval z tej istej rampy ako 12. apríla 1961 J. Gagarin. Po ňom leteli Mark Shuttleworth (5. mája 2002), Gregory Olsen (1. októbra 2005), Anausheh Ansariová Prvým vesmírnym turistom bol Denis Tito, ktorý 29. apríla 2001 odštartoval z tej istej rampy ako 12. apríla 1961 J. Gagarin. Po ňom leteli Mark Shuttleworth (5. mája 2002), Gregory Olsen (1. októbra 2005), Anausheh Ansariová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu