Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Astronauti raketoplánu Discovery začali tretí výstup do kozmu

Astronaut Douglas Wheelock začína svoju
Astronaut Douglas Wheelock začína svoju "vesmírnu" vychádzku. (Zdroj: ČTK)

HOUSTON - Astronauti raketoplánu Discovery dnes začali tretí výstup do otvoreného vesmíru, počas ktorého vykonajú náročné konštrukčné práce na solárnom systéme Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Dvojica amerických astronautov by mala počas sedemhodinovej vychádzky ukončiť presun obrovského 17,5-tonového solárneho nosníka so solárnymi panelmi, namontovať ho na obežnú stanicu a pripraviť na uvedenie do prevádzky. Ostatní astronauti budú ISS riadiť činnosť robotického ramena.

"Ďalší úžasný deň v službe," vyhlásil Scott Parazynski, keď spolu s kolegom Douglasom Wheelockom opúšťal raketoplán Discovery.

Súčasťou výstupu bude aj krátka inšpekcia dôležitého otočného kĺbu, ktorý umožňuje otáčanie súpravy veľkých solárnych panelov na pravej strane ISS smerom k Slnku. Počas druhého výstupu do kozmu v nedeľu bol totiž vo vnútri kĺbu objavený čierny prach, ktorý sa ponáša na drobné čiastočky kovu.

Experti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) preventívne obmedzili pohyb postihnutého spoja, aby sa tak eliminovala možnosť vzniku trvalého poškodenia, čo však zároveň limituje schopnosť systému produkovať energiu.

Podrobnejšia prehliadka zariadenia, ktorá by mala objasniť príčiny kontaminácie, sa uskutoční vo štvrtok.

Neúspech prebiehajúcich náročných prác, alebo prípadná porucha mechanizmu rozkladania solárnych panelov by mohla skomplikovať inštaláciu vedeckého laboratória Európskej vesmírnej agentúry (ESA), plánovanú na december.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu