Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Zriaďovatelia nadhodnotili počty, dostanú menej peňazí

Minister školstva SR Martin Fronc.
Minister školstva SR Martin Fronc.

BRATISLAVA 12. novembra (SITA) - Ministerstvo školstva (MŠ) SR upravilo v týchto dňoch rozpočet pre zriaďovateľov škôl. Tí totiž nadhodnotili na začiatku roka očakávané počty žiakov, ktorých nastúpilo v septembri do škôl o 43 tisíc menej ako boli predpoklady.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rezortu Monika Murová. Ministerstvo po úprave rozpočtu ušetrí celkovo 270 miliónov korún, ktoré chce použiť na dostavby a rekonštrukcie školských objektov v regiónoch.

Ako Murová dodala, na základné školy nastúpilo o vyše 23 tisíc detí menej, a preto sa zriaďovateľom zníži rozpočet o takmer 138 miliónov korún. Zriaďovatelia stredných škôl dostanú z rozpočtu menej o vyše 223 miliónov korún, keďže počty nadhodnotili o takmer 19 tisíc žiakov. Podľa Murovej došlo k nadhodnoteniu a následnej úprave rozpočtu aj u súkromných a cirkevných škôl, avšak v ich prípade ide o menší rozsah.

U školských zariadení sa odhady očakávaného počtu žiakov prakticky zhodujú so skutočným stavom. V prípade týchto zariadení však dôjde o navŕšenie rozpočtu, a to v dôsledku použitia mechanizmu 95-percentného garantovaného minima. Ako dodala Murová, obce dostanú na originálne kompetencie o 78 miliónov korún viac a vyššie územné celky o 39 miliónov korún viac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu