Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kauza Privilégium: Súd rozhoduje o osude jeho šéfky!

Štepánka Mádlová
Štepánka Mádlová

BRATISLAVA - Súd dnes rozhodne, či prijme obžalobou voči šéfke neziskovej organizácie Privilégium Štepánke Mádlovej, bývalej členke Smeru. Podľa prokuratúry dostalo Privilégium v roku 2007 neoprávnene dva milióny korún od rezortu ministerky Viery Tomanovej. Pri žiadosti o dotáciu totiž Mádlová zamlčala miliónové dlhy voči štátu. Tomanovú, ktorá pred nástupom do funkcie pracovala v Privilégiu, opozícia chcela za túto kauzu odvolať. Premiér Robert Fico sa jej však zastal. Odmietol tvrdenia o klientelizme a médiá obvinil zo šikanovania ministerky.

Vlani v lete, krátko po vypuknutí kauzy, Fico vyhlásil: "Ja neviem, v čom je problém. Neziskovej organizácii, ktorá predtým neúspešne žiadala za ministerky Radičovej o dotáciu, boli dané peniaze na 44 postelí pre absolútnych chudákov. Ak toto je ten zločin, ktorý spáchala pani Tomanová, ja sa sám k tomu zločinu hlásim. Sám podpíšem tú dotáciu na tých 44 postelí."

Mádlovú a jej brata Miroslava Mečířa, ktorý s ňou tiež podnikal, o niekoľko týždňov po vypuknutí kauzy vylúčili zo Smeru.

Mádlová je obvinená zo zločinu subvenčného podvodu. „Na verejnom zasadnutí súd rozhodne, či obžalobu prijme, alebo nie. V prípade, že by ju prijal, vytýči termín hlavného pojednávania," povedal hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak.

Bratislavská okresná prokuratúra Mádlovú obvinila koncom minulého roka. Podľa policajných vyšetrovateľov zatajila daňový dlh vo výške približne 31.135 eur v žiadosti o dotáciu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny organizácii udelilo dotáciu vo výške približne 66.380 eur.

Koncom roka Mádlová pre viaceré médiá uviedla, že sa cíti byť nevinná. Argumentuje, že obvinenia sú účelové a že sa Centrum privátnych sociálnych služieb dohodlo s exekútorom na splátkovom kalendári.

Privilégium má vrátiť 73.000 eur, v tejto sume sú započítané aj penále za omeškanie z platby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu