Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zástupkyňu Privilégia Mádlovú obžalovali z podvodu!

Štepánka Mádlová
Štepánka Mádlová

BRATISLAVA – Štatutárnu zástupkyňu neziskovej organizácie Privilégium Štepánku Mádlovú obžalovala bratislavská okresná prokuratúra zo subvenčného podvodu.

Dnes o tom informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave René Vanek. Mádlová podľa vyšetrovateľa zatajila daňový dlh v čestnom vyhlásení, ktoré priložila k žiadosti o dotáciu.

Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny zariadeniu následne pridelil dva milióny korún (66 388 €). Štatutárna zástupkyňa zatiaľ nemá vedomosť o tom, že prokuratúra podala obžalobu. No ako povedala, cíti sa byť nevinná a verí, že súd rozhodne spravodlivo. „Keď som vinná, tak rozhodne súd, v každom prípade sa cítim byť nevinná. Ja som nič nikomu neukradla ani neurobila nič také, aby som vylákala od niekoho peniaze pre cudzích ľudí. To by nikto neurobil, aby riskoval väzenie,“ vyhlásila. Podľa nej subvenčný podvod je trestný čin, kde musia dokázať, že dotáciu dostala na základe falošných dokladov.

„To znamená, že aj keby som vrátila peniaze, tak sa ten subvenčný podvod nevyhladí. Oni my musia skutočne dokázať, ako som podvod urobila,“ dodala. Mádlová si myslí, že celá kauza je účelovo namierená proti nej. „Mne to pripadá, ako by to niekto nasilu tlačil, mňa tlačil do takej polohy, aby ma obžalovali a odsúdili."

Podľa vyšetrovateľa Mádlová pri žiadosti o dotáciu zamlčala v čestnom prehlásení dlh, ktorý mala nezisková organizácia na daniach voči štátu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zariadeniu pridelilo dvojmiliónovú dotáciu (66 388 €). Rezort práce v auguste minulého roka vykonal v Centre privátnych sociálnych služieb Privilégium kontrolu. Tá potvrdila, že spoločnosť musí dotáciu vrátiť.

Ministerstvo odovzdalo výsledky kontroly Správe finančnej kontroly rezortu financií, ktorá tieto prostriedky vymáhala. Sporná dotácia sa stala predmetom exekúcie, keďže ju nezisková organizácia nevrátila. Mádlová povedala, že s exekútorom sa dohodli na splátkovom kalendári, no dva dni pred prvou splátkou im daňový úrad zablokoval účty.

„My sme boli ochotní platiť a tým, že sme mali zablokované účty, nám bratislavský VÚC neposlal príspevok na tretí a štvrtý kvartál, ktorý predstavuje sumu 6, 6 mil. Sk (219 080 €)," skonštatovala. Privilégium musí vrátiť 2, 2 milióna Sk (73 027 €). Do tejto sumy sú započítané aj penále za omeškanie z platby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu