Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vláda pomôže ZMOS-u po výpadku príjmov pre úpravu daní

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico

BRATISLAVA - Vláda pomôže mestám a obciam zvládnuť výpadok ich príjmov vo výške zhruba 83 miliónov eur (2,5 miliardy korún), ku ktorému dôjde po nepriamom znížení daní pre väčšinu ľudí.

Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico po rokovaní so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Kabinet totiž plánuje v boji proti negatívnemu vplyvu hospodárskej krízy presadiť zvýšenie čiastky, z ktorej sa neplatia dane. Daň z príjmov fyzických osôb pritom patrí k jedným zo zdrojov príjmov miest a obcí.

"Pomôžeme mestám a obciam zvládnuť tento výpadok tým, že sa zmenia rozpočtové pravidlá miest a obcí," uviedol Fico. Podľa predsedu združenia Michala Sýkoru by tak mestá a obce mohli použiť peniaze, ktoré sú v súčasnosti vyčlenené len na modernizáciu, aj na svoju prevádzku. ZMOS by tiež mal predložiť návrh opatrení, ktoré sú preň dôležité pre rýchlejšie čerpanie prostriedkov z eurofondov. Využitie peňazí z fondov Európskej únie je podľa totiž vlády jedným z opatrení, ktoré by mohlo znížiť dosahy hospodárskej krízy.

Premiér zástupcom ZMOS-u prisľúbil, že vláda v tomto ani v ďalšom roku už na mestá a obce neprenesie povinnosti, ktoré by neboli finančne kryté. Memorandum o spolupráci by mali podpísať na budúci týždeň. Podľa Sýkoru sa finančná kríza dotkla aj miest a obcí a niektoré už zredukovali svoje rozpočty. "Tým, že budeme mať nižší výnos na dani, tak je logické, že musíme aj my robiť krízové opatrenia. (...) Šetrenie musí nastať aj v samospráve ako takej," uviedol šéf ZMOS-u.

Opatrenia proti vplyvu krízy na slovenskú ekonomiku navrhuje Rada pre hospodársku krízu (RHK), ktorej členom sú okrem vlády, zamestnávateľov či odborov aj zástupcovia miest a obcí. Rada sa už dohodla na dvoch balíkoch opatrení; v jednom na udržanie zamestnanosti a v ďalšom na zachovanie hospodárskeho rastu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu