Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SMK podporí všetky návrhy koalície, ktoré zmiernia krízu

Pál Csáky
Pál Csáky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podľa predsedu SMK Pála Csákyho je šetrenie vlády nedostatočné, lebo situácia je oveľa zložitejšia ako sa zdá. Povedal to dnes v diskusnej relácii Slovenskej televízie O päť minút 12 . Csáky sa vyjadril, že momentálne treba pomôcť ľuďom, ktorí ešte majú zamestnanie a v prípade tých, ktorí o zamestnanie prišli, bude treba rátať so zvýšením nezamestnanosti.

"Takýmto ľuďom treba pomôcť v rekvalifikácii, v sociálnej oblasti, či sú zadlžení, či majú hypotéku alebo nie," povedal. SMK je preto pripravená hlasovať za všetky opatrenia, ktoré prinesú zmiernenie sociálnych dopadov hospodárskej krízy. Podľa Csákyho sa problémy súvisiace s krízou ukázali už minulý rok, no koalícia riešila zbytočne maďarskú tému.

"Vyzval som vtedy vládu, aby zbytočne neodvádzala pozornosť od týchto problémov." V tom čase podľa Csákyho existoval jediný plán na záchranu ekonomiky z dielne SDKÚ-DS, ku ktorému sa SMK pripojila. Ako ďalej dodal, SMK je pripravená podporiť aj také návrhy koalície, ktoré sa týkajú štátneho deficitu.

Podľa neho, ak sú prognózy svetových ekonómov správne a kríza by mala trvať ešte niekoľko mesiacov, mali by u nás prísť tie hlavné impulzy v prvej polovici tohto roka. Opatrenia proti hospodárskej kríze sa robia na úrovni poznaného, čo môžeme predvídať, ale rozsah krízy to nezastaví, povedal predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar.

"Pokiaľ ide o hospodársku krízu a jej vývoj, ťažisko je v Spojených štátoch amerických. My do USA vyvážame len 1, 8 % objemu tovaru to nemá dosah, ale z USA cez financie, tovary sa do celého sveta šíri znehodnocovanie cenných papierov, znehodnocovanie meny." Podľa Mečiara je preto rozhodujúce, ako budú padať odvetvia a ako sa bude vyvíjať ekonomika v krajinách, do ktorých exportujeme 83 % svojej produkcie.

Snaha vlády je preto zachovať sociálne istoty a podporiť oblasti a subjekty, ktoré sú základom našej ekonomiky, teda malých a stredných podnikateľov. Mečiar si myslí, že kríza sa vyriešiť dá. Slovensko bolo podľa neho v rokoch 1998 - 1999 na tom hospodársky horšie, a predsa sa to vyriešilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu