Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rada pre krízu odobrila návrhy na podporu trhu práce

Prvé zasadnutie Rady pre hospodársku krízu
Prvé zasadnutie Rady pre hospodársku krízu

BRATISLAVA - Návrhy zamerané na podporu trhu práce, ktoré vo štvrtok po prvom rokovaní Rady pre hospodársku krízu predniesol premiér Robert Fico, pôjdu okrem jedného na rokovanie vlády.

Povedal to predseda vlády po piatkovom rokovaní rady na úrovni expertov, ktorá vylúčila iba opatrenie súvisiace s podporou zamestnávania sezónnych pracovníkov v poľnohospodárstve mimo sezóny. "Ministerstvo práce predložilo na dnešné rokovanie osem konkrétnych návrhov, v podstate iba jedno z nich vylučujeme. U všetkých ostatných bola zhoda aj na úrovni expertov v Rade pre hospodársku krízu," skonštatoval Fico.

Vláda by mala o týchto návrhoch rokovať zrejme už v pondelok na mimoriadnom rokovaní. "Ministerstvo práce teraz začína veľmi intenzívne pracovať na legislatívnych normách, ktoré budú predložené do vlády a potom do parlamentu. Ja predpokladám, že v pondelok bude zvolaná vláda, na ktorej schválime návrhy v skrátenom legislatívnom konaní, a že na tejto schôdzi parlamentu by sa mohli tieto návrhy prerokovávať," dodal predseda vlády.

Z konkrétnych návrhov tak na rokovanie vlády pôjde návrh na zjednodušenie zakladania sociálnych podnikov, zintenzívnenie podpory medziregionálnej mobility s príspevkami pri dochádzaní za prácou aj na kratšie vzdialenosti, podpora začínajúcich živnostníkov, ktorí boli predtým nezamestnaní, vo forme odvodových prázdnin. Radou pre hospodársku krízu prešiel aj návrh na podporu zamestnávateľov, ktorí v prípade problémov nechajú pracovníka doma za 60 % mzdy, pričom v tomto prípade by mal štát hradiť odvody za zamestnanca aj zamestnávateľa. Rovnako prešiel aj návrh na podporu na pracovné miesta pre firmy z regiónov s vyššou nezamestnanosťou, ktoré vlani riadne platili dane a odvody.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu