Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ministerstvá tvrdia, že plánujú pre krízu viac šetriť

Budova Ministerstva financií SR
Budova Ministerstva financií SR

BRATISLAVA - Ministerstvá hľadajú úspory, plánujú viac šetriť.

Premiér Robert Fico v stredu oznámil, že na prekonanie dôsledkov ekonomickej krízy budú obmedzené kapitálové a bežné výdavky vo všetkých rezortoch. Ministerstvo životného prostredia uvažuje, že tento rok obmedzí výdavky na tuzemské a zahraničné cestovné náhrady, ďalej výdavky na školenia, kurzy, semináre, nákup interiérového vybavenia, propagáciu, reklamu a inzerciu.

"Predbežne sa uvažuje s úsporou okolo 470-tisíc eur," informoval hovorca rezortu Peter Višváder. Príspevkovým organizáciám ministerstva budú podľa neho znížené výdavky o približne päť miliónov eur. Zníženie výdavkov plánuje aj rezort zdravotníctva. Samotný úrad ministerstva chce ušetriť okolo 2,6 mil. eur. "Kapitálové výdavky neobmedzujeme, máme ich dlhodobo poddimenzované a takmer všetky sú použité na sanovanie zdravotníckych zariadení," povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Organizačnú štruktúru prehodnotilo v súvislosti s ekonomickou krízou ministerstvo pôdohospodárstva. Potvrdila to jeho hovorkyňa Katarína Belická. Príspevkovým organizáciám, ktoré sú pod jeho správou, odporučilo, že sa musia viac obracať na podnikateľský sektor ako na štát. "Ak vláda rozhodne o krátení jednotlivých kapitol, budeme hľadať úspory pri obstarávaní tovarov, prác a služieb," uviedla Belická. Krátené výdavky sa podľa nej bude ministerstvo snažiť "neprenášať na farmárov" a bude chcieť "zachovať existujúce podpory".

Na ministerstve kultúry plánujú prísne sledovať výdavky na nákupy tovarov, služieb a prác v celom rezorte. Intenzívnejšie má pokračovať reforma ekonomického a projektového riadenia ministerstva, ktorej cieľom je získať lepší prehľad o finančných tokoch ministerstva, potvrdil jeho hovorca Jozef Bednár. V kapitálových výdavkoch zvažuje rezort "naliehavosť niektorých stavebných prác" a nákupov prevádzkových strojov a zariadení a dopravných prostriedkov.

Vláda vyčlení v tomto roku na konkrétne opatrenia na prekonanie dôsledkov ekonomickej krízy 332 mil. eur. V prvej fáze sa sústredí predovšetkým na udržanie zamestnanosti, pričom sa bude snažiť podať zamestnávateľom pomocnú ruku. V ďalšej fáze chce prijať stimuly pre ďalší hospodársky rast, pričom sa bude snažiť podporiť hlavne domáci dopyt. Úsporu prostriedkov v objeme zhruba 10 mld. Sk bude kabinet hľadať vo vládnej spotrebe. Tieto opatrenia sú dôležité podľa hovorcu ministerstva hospodárstva Branislava Zvaru. "Ministerstvo svojou náplňou prispieva napríklad k vzniku nových pracovných miest, udržaniu existujúcej zamestnanosti, k podnikateľskému prostrediu či výkonnosti ekonomiky," dodal.

Ministerstvo vnútra momentálne obmedzuje materiálne vybavenie rezortu, informovala Vladimíra Hrebeňáková z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra. Podľa nej ho obmedzuje "do takej miery, aby to nezasahovalo do jeho výkonu". Ďalšie šetrenie sa dotkne určitých druhov nákupov, opráv, ale aj domácich a zahraničných služobných ciest, dodala. "Rezort zahraničných vecí zvažuje obmedziť výdavky na investičné projekty, ušetriť chce tiež na prostriedkoch z reprezentačných fondov a zahraničných pracovných ciest," potvrdil hovorca rezortu Ján Škoda. Návrh šetrenia pripravuje aj ministerstvo spravodlivosti. "Analyzujeme rozpočet a pripravujeme návrh," informoval tlačový a informačný odbor rezortu bez ďalších podrobností.

Rezort obrany nešetrí len v kapitálových a bežných výdavkoch. "Zefektívňuje ministerstvo ako celok," povedal jeho hovorca Vladimír Gemela. Týka sa to napríklad medializovaných informácii o zoštíhlení svojich štruktúr a reorganizácii ozbrojených síl. Armáda do konca januára prepustí takmer 1 500 civilných zamestnancov. Ďalších 450 pozícií profesionálnych vojakov a približne 270 civilných zamestnancov bude prehodnocovať v ozbrojených silách.

Verejné financie podľa ministra financií Jána Počiatka vstupujú do krízového režimu, v ktorom "je modifikovateľné všetko". Vyčlenené prostriedky sa tak z vládnej spotreby presunú do iných programov zameraných na zníženie dôsledkov krízy. Podľa Počiatka sa však šetrenie nebude týkať prostriedkov určených na mzdy, spolufinancovanie projektov z európskych fondov či prioritných projektov. Šetrenie sa však dotkne všetkých rozpočtových kapitol. "Postihne to každú kapitolu rôzne,“ doplnil Počiatek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu