Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Lajčák nahradí Kubiša v pondelok

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRATISLAVA -Novým ministrom zahraničných vecí, ktorý nahradí odchádzajúceho šéfa diplomacie Jána Kubiša, sa stane vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu Miroslav Lajčák.

Informoval o tom dnes tlačový odbor úradu vlády, ktorý tak potvrdil skoršie informácie médií o nominácii Lajčáka na vládny post.

"Predseda vlády Robert Fico predložil prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh na vymenovanie Miroslava Lajčáka za člena vlády povereného riadením ministerstva zahraničných vecí. Po dohode s Kanceláriou prezidenta sa odvolací a vymenovací akt uskutoční v pondelok," uviedol úrad.

O ponuke vládneho kresla Lajčákovi médiá špekulovali už začiatkom mesiaca, diplomat ho však v tom čase odmietol. Jedným z vážnych kandidátov na uvoľnené miesto v kabinete po Kubišovi, ktorý by mal na budúci týždeň nastúpiť na post výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN, bol vraj bývalý veľvyslanec pri NATO a súčasný riaditeľ politickej sekcie na ministerstve zahraničných vecí Igor Slobodník.

Lajčák (45) študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a na moskovskom Inštitúte medzinárodných vzťahov. Kariéru diplomata začal na moskovskom veľvyslanectve, pôsobil aj v Japonsku a v bývalej Juhoslávii. Na miesto vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu nastúpil v roku 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu