Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kubiša by mal v kresle ministra nahradiť Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Novým ministrom zahraničných vecí, ktorý nahradí súčasného šéfa diplomacie Jána Kubiša, by sa mal stať vysoký predstaviteľ OSN a zvláštny vyslanec Európskej únie pre Bosnu a Hercegovinu Miroslav Lajčák. Na svojom internetovom portáli to dnes napísali Hospodárske noviny, ktoré sa odvolávajú na viaceré zdroje z prostredia najsilnejšej vládnej strany Smer-SD a diplomacie.

"Premiér sa s pánom Lajčákom nakoniec dohodol. Bude to veľký prínos pre zahraničnú politiku Slovenska," povedal zdroj zo Smeru-SD, ktorý nechcel byť menovaný. Podľa denníka rozhodnutie padlo v stredu večer. O Lajčákovi ako o novom ministrovi sa už skôr špekulovalo, ten však vládne kreslo odmietol.

"Ja však mám svoje záväzky v Bosne a Hercegovine, čo mi neumožňuje čo i len uvažovať o novej práci. Odpoveď na otázku, či budem ministrom zahraničných vecí, v tejto chvíli znie: nie," uviedol Lajčák podľa denníka Pravda začiatkom januára. Kubiš plánoval odchod z funkcie minulý týždeň, pre riešenie plynovej krízy však zostal vo vláde dlhšie. Na budúci týždeň by mal nastúpiť na post výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN (UNECE).

Jedným z vážnych kandidátov na ministra mal byť podľa skorších informácií médií bývalý veľvyslanec pri NATO a súčasný riaditeľ politickej sekcie na ministerstve zahraničných vecí Igor Slobodník.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu