Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nacionalisti sú prekážkou na ceste Bosny do únie, tvrdí Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BERLÍN - Riešením pre Bosnu a Hercegovinu nie je odstránenie premiéra Srbskej republiky Milorada Dodika, ale to, aby ľudia pochopili, že nacionalisti jeho typu im stoja v ceste do Európskej únie (EÚ), uviedol v rozhovore pre nemecký magazín Spiegel vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine Miroslav Lajčák.

Po víťaznom ťažení nacionalistov v komunálnych voľbách aj Lajčák prízvukoval, že cesta za pokojným spolunažívaním Srbov, Chorvátov a Bosniakov v jednom štáte bude náročná. "Daytonská mierová zmluva ukončila vojnu, ale jej filozofia multietnickej spoločnosti je ťažko dosiahnuteľná. Vo voľbách vyhrali tí, ktorí dopredu stavali svoj národ, až potom Bosnu," vyhlásil pre Spiegel.

Lajčák odmietol, že by sa v krajine mohlo uskutočniť referendum o oddelení srbskej časti, pripúšťa však, že Dodik má oveľa jednoduchšiu možnosť na rozklad Bosny. "Dodik sa vyhráža, že stiahne svojich ministrov a poslancov z centrálnych štátnych inštitúcií a odíde do opozície. V dôsledku toho by bol parlament paralyzovaný, nebola by žiadna vláda a tým ani Bosna a Hercegovina. Bosna nemôže existovať bez Srbov," zdôraznil.

Lajčák v rozhovore aj načrtol možnosť, ako zbaviť krajinu vlády nacionalistov. "Ľudia musia pochopiť, že nacionalistickí politici sú prekážkou v ceste do EÚ. Musia ich prestať podporovať. Keď chodím po krajine, ľudia mi hovoria, že sú už otrávení z ich politikov. To sa však ešte stále neprejavilo pri hlasovaní," uviedol Lajčák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu