Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Ministerstvo prepracuje sporný program reprodukčného zdravia

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva prepracuje sporný program ochrany sexuálneho a reprodukčného zdravia, proti ktorému v minulosti protestovali cirkvi a kresťanské organizácie. Materiál navrhoval napríklad opatrenia na rozšírenie antikoncepcie či viac sexuálnej výchovy na školách.

Vláda dnes rozhodla, že sa pôvodným dokumentom už nebude zaoberať. "Materiál teraz prepracúvavame, snažíme sa stiahnuť tie sporné momenty," povedal novinárom minister zdravotníctva Richard Raši. Na rokovanie vlády ho chce úrad predložiť do konca júna, jeho názov sa zmení na program starostlivosti o ženy, bezpečné materstvo a reprodukčné zdravie.

Minister je pripravený o programe diskutovať aj s cirkvami. Raši zdôraznil, že materiál sa má okrem sporných častí zaoberať napríklad aj ochranou práv žien, výchovou k plánovanému rodičovstvu, rómskou problematikou či prevenciou a ochranou pred onkologickými ochoreniami.

Vláda mala koncepciu na programe rokovania ešte vlani v marci. Po sérii odmietavých reakcií však debatu o tomto bode prerušila. Program sexuálneho zdravia navrhoval, aby sa vo väčšej miere rozšírilo používanie hormonálnej antikoncepcie či kondómov. Podľa tvorcov materiálu totiž prispievajú k poklesu neželaných tehotenstiev a interrupcií.

Autori programu taktiež navrhli, aby ženy z chudobných rodín mali nárok na príspevok na umelé prerušenie tehotenstva. V školách by sa zase podľa nich malo o sexuálnom živote učiť otvorenejšie a vo väčšom rozsahu. Kritici materiálu však tvrdili, že je jednostranne venovaný najmä vyzdvihovaniu potreby antikoncepcie a umelého prerušenia tehotenstva.

Naopak, neupozorňuje podľa nich dostatočne na ich riziká a nepovedie k výchove mladých ľudí k zodpovednejšiemu správaniu sa v sexuálnom živote.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu