Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vláda bude pokračovať v krízových opatreniach

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Informácia, že dohoda medzi Ukrajinou a Ruskom o monitoringu dodávok plynu do Európy je neplatná, nie je dobrou správou pre Slovensko. Uviedla hovorkyňa predsedu vlády SR Silvia Glendová.

"Pre vládu to znamená, že bude naďalej pokračovať v krízových opatreniach, aby v rámci možností minimalizovala dopady zastavenia dodávok ruského zemného plynu na Slovensko," zdôraznila Glendová. Slovenská vláda bude podľa nej tiež urýchlene konzultovať vzniknutú situáciu s predstaviteľmi Európskej únie (EÚ), predovšetkým s českým predsedníctvom, ktoré dohodu v Ruskom a Ukrajinou vyrokovalo.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev dnes večer vyhlásil, že jeho krajina pokladá dohodu o monitorovaní toku plynu cez Ukrajinu, ktorú sprostredkovala EÚ, za neplatnú. Moskva zároveň uviedla, že nezačne s obnovením dodávok plynu do Európy, kým nebude mať platnú dohodu. Dodávky plynu sú zastavené od stredy.

Medvedev dnes vyzval predstaviteľov únie, aby požadovali od Ukrajiny stiahnutie tzv. deklarácie, ktorú vydala ako dodatok dohody. Európska komisia (EK) vyhlásila, že deklarácia dohodu nemôže zmeniť. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov však Medvedevovi povedal, že kópia dohody, ktorú Rusko dostalo, obsahuje zvláštnu podmienku, že platná je iba spolu s deklaráciou.

Zdroj z ruskej vlády uviedol, že premiér Vladimir Putin navrhol vyslať v pondelok svojich predstaviteľov do Bruselu, aby diskutovali o tejto patovej situácii.

Výhrady Moskvy voči trojstrannej zmluve medzi EÚ, Ruskom a Ukrajinou o monitorovaní tranzitu obnovenej dodávky plynu cez ukrajinské územie, respektíve výhrady Ruska voči obsahu ukrajinskej deklarácie k zmluve, dnes večer Prahu zaskočili. Hovorca českého premiéra Mirka Topolánka pre predsedníctvo v Rade EÚ Jiří František Potužník pre TASR priznal, že Česko zatiaľ presne nevie, čo Moskve prekáža.

Ukrajinská "jednostranná deklarácia" k trojstrannej zmluve by však podľa hovorcu Mirka Topolánka nemala mať na trojstrannú dohodu vplyv. "Z nášho pohľadu by to nemalo trojstrannú dohodu meniť," dodal Potužník.

Očakávalo sa, že ruský štátny monopol Gazprom obnoví dodávky plynu do Európy ešte dnes večer a plyn by mohol po asi 36 hodinách doraziť až k odberateľom v EÚ. Nečakaná reakcia Ruska však znamená, že čakanie na plyn sa ešte predĺži.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu