Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Prezident v stredu odvolá Kubiša a vymenuje jeho nástupcu

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič by mal na budúci týždeň v stredu odvolať z funkcie ministra zahraničných vecí Jána Kubiša a ešte v ten deň vymenovať jeho nástupcu.

Hlava štátu to povedala dnes v diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12. Meno nového šéfa diplomacie Gašparovič nespresnil, ministrom by sa údajne mal stať aktívny diplomat. Gašparovič sa pred výmenou člena vládneho kabinetu ešte stretne s premiérom Robertom Ficom.

"Ja som presvedčený, že do tejto funkcie musí ísť aktívny diplomat," poznamenal prezident. Odchod z vlády ohlásil Kubiš vlani v decembri, po odvolaní nastúpi na miesto výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN (UNECE) v Ženeve. Slovenská tlač už dlhší čas špekulovala, kto odchádzajúceho ministra nahradí.

Jeho nástupcom by vraj mohol byť veľvyslanec v Maďarsku Juraj Migaš, veľvyslanec pri Európskej únii Maroš Šefčovič, veľvyslanec v Izraeli Ivo Hlaváček, bývalý štátny tajomník Jaroslav Chlebo, diplomat Igor Slobodník alebo Juraj Macháč, ktorý vedie stálu misiu pri OSN vo Viedni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu