Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nástupca ministra Kubiša ešte nie je známy, v hre sú tri mená

BRATISLAVA - Hoci zostáva už len týždeň, kým Ján Kubiš (nominant Smeru-SD) opustí kreslo ministra zahraničných vecí, jeho nástupca ešte nie je známy.

Odvolávajúc sa na zdroj z vedenia Smeru, denník Hospodárske noviny v dnešnom vydaní tvrdí, že v strane Smer-SD sa skloňujú tri mená v súvislosti s Kubišovým nástupcom, pričom na poste šéfa diplomacie by najradšej videli vysokého predstaviteľa OSN a zvláštneho veľvyslanca Európskej únie pre Bosnu a Hercegovinu Miroslava Lajčáka.

Ten však takéto špekulácie odmieta. Okrem Lajčáka sú podľa informácií denníka v hre aj kariérny diplomat Igor Slobodník a slovenský veľvyslanec pri EÚ Maroš Štefčovič. Slobodník je v súčasnosti generálnym riaditeľom sekcie politického riaditeľa na ministerstve zahraničných vecí (MZV) a ponuku od Smeru-SD vylúčil.

So Štefčovičom zase Smer-SD ráta na post eurokomisára. Hovorkyňa strany Smer-SD Katarína Kližanová Rýsová uviedla, že kým sa proces výberu Kubišovho nástupcu neskončí, nebudú komentovať žiadne mená. Hovorca MZV Ján Škoda povedal, že všetko je pripravené tak, aby nový minister sedel na rokovaní kabinetu už 14. januára.

Minister Kubiš nedávno oznámil, že prijal ponuku zastávať post výkonného tajomníka hospodárskej komisie OSN.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu