Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Uchádzači o post prezidenta vítajú, že je známy termín volieb

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Uchádzačka o funkciu prezidenta Iveta Radičová víta fakt, že už je známy termín konania prezidentských volieb. Ako uviedla dnes pre agentúru SITA, bude rešpektovať všetky termíny, ktoré vyplývajú z vypísania volieb. Radičová sa ešte nerozhodla, kedy odovzdá do parlamentu petíciu občanov, ktorí podporili jej kandidatúru.

S politickými stranami, ktoré ju vo voľbách podporujú, teda SDKÚ-DS, SMK a KDH chce ešte konzultovať, či okrem podpisov občanov predloží pre kandidatúru aj 15 podpisov poslancov Národnej rady SR. "Pravdepodobne však áno," dodala. František Mikloško považuje 21. marec, kedy sa má konať prvé kolo prezidentských volieb, za dobrý termín.

Jeho kandidatúru podpísaním petície podporilo približne 17 000 občanov. Petíciu odovzdá do parlamentu niekoľko dní pred posledným možným termínom, ktorý je do 21 dní od vyhlásenia volieb. ĽS-HZDS víta rozhodnutie predsedu NR SR Pavla Pašku o termíne konania prezidentských volieb. Zároveň pripomína, že v nich podporuje nezávislého prezidentského kandidáta profesora Milana Melníka, ktorý sa bude usilovať osloviť voličov ako kandidát bez politickej minulosti a škandálov.

"Ľudovej strane-HZDS je cťou podporovať kandidáta, ktorý je považovaný za významnú a svetovo uznávanú osobnosť, ktorá však chce slúžiť slovenskému občanovi. Veríme, že Slováci mu vyjadria dôveru a Slovensko bude môcť voliť dobro a už nebude viac musieť voliť menšie zlo," uvádza sa v stanovisku ĽS-HZDS, ktoré dnes agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Monika Zakariásová. Melník s potešením prijal skutočnosť, že predseda NR SR Pavol Paška vyhlásil termín prvého i druhého kola prezidentských volieb na Slovensku.

"Ako kandidát na prezidenta verím a dúfam, že v nasledujúcom období, až do dňa konania volieb hlavy štátu, povedieme spolu s ďalšími kandidátmi dôstojný zápas o priazeň voličov, ktorého hlavný zmysel spočíva vo výbere dôstojného, fundovaného, akceptovateľného, uznávaného, zjednocujúceho a motivujúceho najvyššieho predstaviteľa štátu na najbližšie volebné obdobie," uviedol pre agentúru SITA. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) vyhlásil prvé kolo volieb prezidenta SR na 21. marca. Prípadné druhé kolo bude 4. apríla.

Oznámil to na dnešnej tlačovej besede. Pôjde o tretiu priamu voľbu prezidenta na Slovensku. Uchádzačov o funkciu môže vyhlásiť za kandidátov len šéf parlamentu, ak splnia podmienky. Zákonnými požiadavkami je vyzbieranie podpisov od 15-tisíc občanov, prípadne 15 poslaneckých podpisov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu