Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Paška o termíne volieb ešte stále nerozhodol

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pavol Paška ešte stále nerozhodol o termíne konania prvého kola prezidentských volieb, potvrdil to jeho hovorca Jozef Plško. Voľby hlavy štátu sa tak môžu konať najskôr v marci.

Šéf parlamentu ešte koncom minulého roka pripustil aj februárový termín volieb, za čo si vyslúžil kritiku opozície aj koaličnej ĽS-HZDS. Podľa zákona sa však prvé kolo volieb môže uskutočniť najskôr 55 dní po ich vyhlásení. Ak by ich Paška vyhlásil dnes, konali by sa najskôr 3. marca. Voľba hlavy štátu sa má uskutočniť najneskôr 60 dní pred ukončením funkčného obdobia prezidenta, teda do polovice apríla. Ich termín tak musí vyhlásiť najneskôr v druhej polovici februára.

Svoj zámer kandidovať už oznámilo viacero osôb, na zaregistrovanie kandidáta sú potrebné podpisy od 15 000 občanov. Kandidáta na prezidenta však okrem občianskej petície môže navrhnúť aj 15 poslancov parlamentu.

Ako uviedol minutý týždeň prezident, o tom, či bude opäť kandidovať, sa rozhodne až po vyhlásení termínu volieb. Zástupcovia občianskej iniciatívy za jeho znovuzvolenie však zbierajú podpisy už od septembra. O voličov bude bojovať poslankyňa SDKÚ-DS a opozičná nominantka Iveta Radičová, nezávislý poslanec František Mikloško (bývalý člen KDH, dnes člen KDS), predsedníčka Slobodného fóra Zuzana Martináková. Kandidovať by mal aj exminister obrany a dnes líder Misie 21 Ivan Šimko, šéf KSS Milan Sidor, bývalá členka KSS Dagmar Bollová, nezávislý Július Kubík, Milan Melník, za ktorým stojí ĽS-HZDS a šéf Slovenskej národnej jednoty Stanislav Pánis.

V prieskoch verejnej mienky jednoznačne vedie úradujúci prezident Gašparovič (s podporou Smeru-SD, SNS a mimoparlamentného HZD). Druhá je podľa prieskumov Radičová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu