Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Novoročné predsavzatia si chce dať len štvrtina Slovákov

BRATISLAVA - Len štvrtina Slovákov a Sloveniek (27,7%) si plánuje dať do roku 2009 predsavzatia. Vyplýva to z prieskumu agentúry TNS SK na vzorke 995 respondentov starších ako 15 rokov.

Dve tretiny (64,5 %) si nedajú žiadny novoročný záväzok, takmer osem percent sa ešte nerozhodlo. Medzi tými, ktorí si niečo do nadchádzajúceho roka predsavzajú, sú najmä mladí ľudia do 29 rokov. Väčšina ľudí starších ako 60 rokov už tento zvyk nedodržiava.

Necelá pätina (16,7 %) si myslí, že určite dodrží novoročné predsavzatia. Pravdepodobne ich podľa vlastných slov neporuší takmer polovica (48,6 %)opýtaných. Viac ako štvrtina (27,9 %) si v tomto smere neverí. Plánované predsavzatia do roku 2009 sa týkajú najmä zdravia.

Obmedziť fajčenie, prípadne s ním úplne skoncovať chce 25,7 % respondentov. S ďalším zlozvykom - pitím - chce skončiť alebo ho aspoň obmedziť 3,3 % opýtaných. Viac sa starať o zdravie plánuje 11,2 % respondentov, štyri percentá chcú začať dodržiavať princípy zdravej životosprávy a 17,8 % chce schudnúť.

Ďalší chcú viac športovať (5,8 %), dokončiť rekonštrukciu domu alebo bytu chce 5,1 % opýtaných, zlepšiť výsledky v škole má v pláne 10,5 % ľudí, úspešne zmaturovať alebo doštudovať chce 7,6 % Slovákov. Viac ako tri percentá si plánuje nájsť prácu a získať veľký finančný obnos.

Lepšie sa správať plánuje len 2,2 % Slovákov a Sloveniek. Rozlúčiť sa s cigaretami plánujú prevažne muži, ľudia starší ako 60 rokov, respondenti so stredoškolským vzdelaním bez maturity, obyvatelia obcí od 2 000 do 4 999 obyvateľov a ľudia žijúci v Trenčianskom kraji.

Schudnúť plánujú najmä ženy, ľudia starší ako 40 rokov, obyvatelia Prešovského a Trnavského kraja a ľudia z obcí od 2 000 do 4 999 obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu