Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nový šéf diplomacie: Šefčovič, Migaš alebo Chlebo

Bratislava - Novým slovenským ministrom zahraničných vecí by údajne mohol byť veľvyslanec v Maďarsku Juraj Migaš, veľvyslanec pri Európskej únii Maroš Šefčovič, bývalý štátny tajomník Jaroslav Chlebo, diplomat Igor Slobodník či Pavol Hamžík, ktorý už v čele diplomacie v minulosti pôsobil.

Nový minister rezortu tak nahradí začiatkom budúceho roka odchádzajúceho šéfa diplomacie Jána Kubiša. Špekulujú o tom dnes denníky, po tom, ako Kubiš v stredu ohlásil, že sa stane novým výkonným tajomníkom Európskej hospodárskej komisie OSN v Ženeve.

"V hre sú tri mená, ale najprv potrebujeme vyriešiť, koho navrhneme za budúceho eurokomisára do Bruselu. Kubišovým nástupcom sa v každom prípade stane skúsený človek s bohatými skúsenosťami z diplomatickej praxe," povedal pre denník Pravda člen vlády, ktorý nechcel byť menovaný.

Podľa Hospodárskych novín sa v kuloároch "živo" diskutuje o Šefčovičovi. Hovorkyňa stáleho zastupiteľstva v Bruseli Zuzana Dutková však nechcela komentovať, či už ponuku na miesto ministra dostal. "Nechcem predbiehať, ale sú aj iné mená, o ktorých sa hovorí," poznamenal pre denník vicepremiér Dušan Čaplovič. Za "veľvyslanca v Bruseli" sa prihováral aj bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan z opozičnej SDKÚ-DS.

Meno nového ministra zatiaľ premiér Robert Fico neoznámil. Povedal však, že za Kubišovho nástupcu nebude presadzovať straníckeho kandidáta a bude hľadať aktívneho kariérneho diplomata.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu