Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kukan: Kubišovi sa uľaví, na jeho post navrhne Šefčoviča

exminister Ján Kubiš
exminister Ján Kubiš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Eduard Kukan chce navrhnúť, aby sa novým šéfom diplomacie stal veľvyslanec v Bruseli. Kukan jeho meno neuviedol, malo by však ísť o Maroša Šefčoviča. Toho považuje bývalý minister zahraničných vecí za výborného profesionála a skvelého diplomata.

„Vyznám sa v tejto oblasti. Náš veľvyslanec v Bruseli je výborný profesionál a skvelý diplomat," vyhlásil Kukan. Pôsobenie a odchod Jána Kubiša podľa neho ukazuje, že v tejto funkcii nebol príliš šťastný a že na novom poste sa mu určite uľaví. "Zrejme tam nebol šťastný, keď tam zotrval dva a polroka. Dva a polroka nie je príliš veľa času," uviedol Kukan v súvislosti s odchodom Kubiša.

Svoj odchod z postu ohlásil Kubiš dnes dopoludnia s tým, že prijal ponuku generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna pracovať na pozícii výkonného tajomníka Ekonomickej komisie OSN pre Európu so sídlom v Ženeve. Premiér Robert Fico chce meno nového ministra oznámiť, až bude jasné, kedy Kubiš opustí funkciu. "Nebudem ale presadzovať straníckeho kandidáta," uviedol.

Ján Kubiš, o ktorého odchode z vlády sa hovorilo dlhší čas, už v minulosti pôsobil v službách OSN. Vrcholom jeho diplomatickej kariéry bola funkcia generálneho tajomníka OBSE.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu