Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

Na Záhorí sa zrútil dvojmiestny ultralight z Prievidze

Havarované lietadlo na Záhoríí Zobraziť galériu (4)
Havarované lietadlo na Záhoríí

BRATISLAVA – Lietadlo, ktoré sa v utorok zrútilo pri Cerovej v Senickom okrese, bol dvojmiestny ultralight WT 9 Dynamic, vyrábaný v Prievidzi. Od začiatku 90. rokov ich firma vyrobila okolo 300 kusov, desať percent pre domáci trh. Pre topky to potvrdila pracovníčka spoločnosti Aerospool, ktorá nechcela byť menovaná.

Model Dynamic WT9 je vo svojej kategórii považovaný odborníkmi za špičku, väčšinu z nich firma vyváža do zahraničia. Predáva sa s výbavou podľa požiadaviek zákazníka alebo aj ako stavebnica.

Lietadlo dosahuje cestovnú rýchlosť od 220 do 250 km/hod podľa typu použitého motoru, výrobca uvádza dolet 1600 kilometrov. Ako tvrdí na svojej webovskej stránke, WT9 Dynamic je prvým ultraľahkým lietadlom, ktoré pri certifikácii prešlo kompletnými aeroelastickými skúškami. Výrobca ponúka lietadlo vybavené 80-koňovým motorom Rotax, pri konštrukcii trupu lietadla využíva uhlíkovú tkaninu. Vyrába sa na letisku v Prievidzi, ako uvádza na svojej webovskej stránke. Firma je pod dohľadom Slovenského leteckého úradu, CAA Českej republiky a nemeckého LBA.

Lietadlo havarovalo okolo 15.30 v nedostupnom teréne v lokalite veternej elektrárne. Patrilo Záhoráckemu aeroklubu v Senici a bolo staré tri roky. Vedúci letovej prevádzky Záhoráckeho aeroklubu Senica Richard Záhumenský uviedol, že príčinou pádu lietadla nebol náraz do jednej z vrtúľ veterných turbín: „O príčinách nešťastia sa teraz nedá nič konkrétne povedať. Vyšetrujú ho príslušníci polície, pracovníci Leteckého úradu SR a hasiči.“ Lietadlo malo štartovať o 13. hodine z letiska v Senici smerom na Kráľovú pri Senci. Pilotovať mal inštruktor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu