Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mýtny tender už neblokuje žiadna námietka

BRATISLAVA - Meškajúcu súťaž na dodávku a prevádzku systému elektronického výberu mýta už neblokuje žiadna námietka neúspešných uchádzačov na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO), informovala dnes jeho hovorkyňa Helena Fialová. Ak sa v tendri neobjaví ďalšia sťažnosť, diaľničná spoločnosť bude môcť podľa nej po viac ako roku vyhlásiť víťaza.

V súťaži zostalo po vyradení konkurentov konzorcium SanToll s najvyššou ponukou asi 25 miliárd Sk (829,8 milióna eur). Úrad neuznal ani posledné námietky rakúskeho koncernu Kapsch v lukratívnom tendri. "Úrad už neeviduje v tejto veci viac námietok," povedala Fialová.

Ak Národná diaľničná spoločnosť (NDS) neobdrží do 14 dní od doručenia verdiktu o sťažnostiach Kapschu ďalšiu námietku, môže vyhlásiť víťaza súťaže, dodala. Kapsch sa sťažoval na to, že poradkyňa NDS, ktorá pracovala na príprave podkladov k tendru, v súčasnosti zastupuje práve konzorcium SanToll na čele s francúzskou spoločnosťou Sanef. Podľa rakúskeho koncernu tak došlo k neoprávnenému zvýhodneniu konkurenta.

"Komisia úradu zistila, že uvedená poradkyňa sa na príprave súťažných podkladov nepodieľala," poznamenala Fialová. Podľa komisie Kapsch neuviedol ani žiadny konkrétny úkon, ktorý by viedol k zvýhodneniu niektorého z uchádzačov. ÚVO riešil v tendri viac ako desiatku námietok neúspešných záujemcov o lukratívnu zákazku.

Predkladané sťažností boli tiež dôvodom na zmenu zákona o verejnom obstarávaní, od ktorého si vláda Roberta Fica sľubuje rýchlejšie a efektívnejšie riešenie revíznych postupov v tendroch. Neúspešní uchádzači totiž podľa nej zneužívali námietky. Z užšej súťaže NDS vyradila konzorciá ToSy.sk, Slovakpass a rakúsky Kapsch, ktorý prevádzkuje elektronický výber mýta v susednom Česku.

Vylúčení záujemcovia napadli rozhodnutie NDS aj na súde. Súčasný kabinet pôvodne chcel, aby kamióny a autobusy platili elektronické mýto od budúceho roku. Premiér však už skôr odhadol, že sa systém podarí rozbehnúť asi až od roku 2010, na čom štát stratí niekoľko miliárd korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu