Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kanadská spoločnosť chce v hľadaní uránu pri Košiciach pokračovať

KOŠICE - Prieskum ložiska uránu pri Jahodnej neďaleko Košíc bude pokračovať aj v najbližších rokoch. Novinárom to dnes povedali zástupcovia spoločnosti Ludovika Energy. Doterajší výskum ložiska potvrdil jeho väčší rozsah, či sa však spoločnosť v rekreačnej oblasti pokúsi ťažiť, zatiaľ nie je zrejmé.

Proti prípadnej ťažbe už protestovali ekológovia, obyvatelia Košíc a nesúhlasí s ňou samospráva. "Prieskum ložiska bude pokračovať, veríme, že je to ekonomické ložisko a prípadná ťažba by bola efektívna," uviedol zástupca spoločnosti Ludovika Energy na Slovensku Boris Bartalský.

Doterajšie prieskumy podľa neho preukázali, že v ložisku je spolu 14.500 ton uránu. Možnú odchýlku Bartalský odhadol na 30 percent. Pôvodne sa odhadovalo, že v ložisku je asi 5000 ton uránu. Kanadská spoločnosť Tournigan Energy, ktorá Ludovika Energy vlastní, sa už podľa Bartalského vzdala všetkých iných banských aktivít okrem Slovenska.

V súčasnosti uvažuje aj o prípadnej výstavbe odkaliska v blízkosti ložiska, kde by sa vyťažená ruda spracovávala na koncentrovanú surovinu. K prípadnej ťažbe sa už negatívne postavila samospráva Košíc a Košického kraja, proti sú aj starostovia ďalších blízkych obcí. Ekologická organizácia Greenpeace zozbierala 70.000 podpisov pod petíciu proti zámeru ťažobnej spoločnosti.

"Ložisko je veľmi blízko Košíc, nachádza sa nad zdrojmi vody a je v rekreačnej oblasti," povedal Juraj Rizman z pobočky Greenpeace na Slovensku. Kanadská spoločnosť skúma ložisko pri Jahodnej od roku 2006. Len v minulom roku na prieskum vynaložila 100 miliónov korún (3,3 milióna eur). Spoločnosť sa ešte na Slovensku zaujíma o ložisko uránu pri Novoveskej Hute pri Spišskej Novej Vsi a známa je aj jej snaha obnoviť ťažbu zlata pri Kremnici.

Cena spracovaného uránu na svetových trhoch pre finančnú krízu poklesla. Kým počas roku sa podľa Bartalského tona suroviny predávala za 154.000 dolárov (3,7 milióna korún), v súčasnosti je to okolo 110.000 dolárov (asi 2,6 milióna korún). Slovensko ročne spotrebuje 313 ton uránu, dodal Bartalský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu